Αποφασισμένος να προχωρήσει στην εφαρμογή του νόμου για διαγραφή των αιωνίων φοιτητών σε πανεπιστήμια και Τεχνολογικά ιδρύματα είναι ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας προβλέπει τη διαγραφή από τα μητρώα όλων των πανεπιστημίων και ΤΕΙ της χώρας 200.000 φοιτητών, δίχως να δοθεί καμία επιπλέον μεταβατική περίοδος. 

Ο υπουργός θεωρεί ότι έχουν ήδη διευκολυνθεί οι «λιμνάζοντες φοιτητές» με επιπλέον εξετάσεις, με βάση τον νόμο 4009 του 2011, οπότε μετά την εξεταστική του Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει η διαδικασία εκκαθάρισης των μητρώων. 

Σημειώνεται πως μέχρι σήμερα δεν υπήρχε κανένας χρονικός περιορισμός για την απόκτηση του πτυχίου και ο φοιτητής μπορούσε να διατηρεί τη φοιτητική του ταυτότητα για όλη του τη ζωή, ενώ από την ανάλυση των στοιχείων που έχει επεξεργαστεί το υπουργείο προκύπτει ότι τέσσερις στους δέκα φοιτητές καθυστερούν σημαντικά να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους ή τις έχουν εγκαταλείψει οριστικά. 

Μόλις ένας στους δέκα καταφέρνει να αποκτήσει εγκαίρως το πτυχίο του. 

Την ίδια ώρα, στα ΤΕΙ, ο αριθμός των «αιώνιων» σπουδαστών υπολογίζεται σε περίπου 70.000, δίχως ωστόσο να έχει ολοκληρωθεί ακόμα η καταγραφή τους. 

Όπως προκύπτει από τον νέο νόμο-πλαίσιο, από το 2014 οι «αιώνιοι φοιτητές» χάνουν αυτοδικαίως τη φοιτητικής τους ταυτότητα. Όσοι φοιτητές έχουν εισαχθεί από το ακαδημαϊκό έτος 2011-2012 και μετά θα διατηρούν τη φοιτητικής τους ιδιότητα μόνο για 12 εξάμηνα -αν πρόκειται για σχολές με διάρκεια σπουδών τα 4 έτη- και 14 εξάμηνα αν η σχολή τους έχει διάρκεια σπουδών τα 5 έτη, δηλαδή στα πολυτεχνικά και γεωπονικά τμήματα. Για τμήματα με μεγαλύτερη διάρκεια σπουδών, όπως η Ιατρική, το μέγιστο χρονικό διάστημα για τη διατήρησης της φοιτητικής ταυτότητας είναι τα 16 εξάμηνα. 

Λοβέρδος: Ο νόμος θα εφαρμοστεί

Ο ίδιος ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος, σε δήλωσή του εμφανίζεται αποφασισμένος να εφαρμόσει το νόμο.

«Από το 2007 αλλά και από το 2011 ενημερώθηκαν οι φοιτητές των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ που δεν είχαν ολοκληρώσει τις σπουδές τους, παραμένοντας επί πολλά χρόνια εγγεγραμμένοι σε αυτά τα ιδρύματα, πως θα διαγραφούν τον Σεπτέμβριο του 2014. Δόθηκαν μάλιστα από τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα και επιπλέον εξεταστικές περίοδοι» τονίζει ο κ. Λοβέρδος και προσθέτει: 

«Φθάσαμε όμως στο νομοθετικά καθορισμένο χρόνο και έτσι ο νόμος θα εφαρμοστεί, δηλαδή θα διαγραφούν από τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ όσοι δεν ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους». 

«Είμαστε σε συνεχή συνεννόηση με τα συντονιστικά όργανα των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ για την εφαρμογή της νομοθεσίας, που θα εξορθολογήσει τα ιδρύματα, δίνοντας νόημα στην έννοια του κύκλου σπουδών, αλλά και απαλλάσσοντας τα από μια άνευ λόγου και νοήματος γραφειοκρατία», καταλήγει ο υπουργός Παιδείας.