Για ένα τετράωρο περίπου, από τις 7 μέχρι τις 11 το πρωί, αποκλείστηκε από πολίτες της Ηγουμενίτσας, τον Δήμο και φορείς της περιοχής, το λιμάνι εξωτερικού της πόλης, σε μια προειδοποιητική πρώτη διαμαρτυρία, για το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί από τους εκατοντάδες λαθρομετανάστες που συγκεντρώθηκαν τους τελευταίους μήνες, με την ελπίδα να περάσουν με πλοία στα λιμάνια της Ιταλίας.

Με τον αποκλεισμό, δεν επετράπη η είσοδος και η έξοδος από το λιμάνι σε κανένα αυτοκίνητο.

«Η σημερινή μας διαμαρτυρία είναι η πρώτη, αλλά θα ακολουθήσουν κι άλλες, περισσότερο δυναμικές...», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Ηγουμενίτσας, Γιώργος Κάτσινος, συμπληρώνοντας: «Σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται για κίνηση ρατσισμού κατά αυτών των απεγνωσμένων ανθρώπων. Κατάφεραν να καταστρέψουν την ηρεμία της περιοχής, να εξαφανίσουν το αίσθημα ασφάλειας των κατοίκων, να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα, που καθημερινά οξύνονται και δεν ξέρουμε ποια θα είναι η κατάληξή τους. Τη λύση πρέπει να τη δώσει η κυβέρνηση. Έχουμε καλέσει κατ’ επανάληψη των αρμόδιο υπουργό κ. Παπουτσή να έλθει στην Ηγουμενίτσα, να δει από κοντά το πρόβλημα και από κοινού να προωθήσουμε λύσεις. Δεν μπορεί αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση...».

Συμπαραστάτες των κατοίκων της περιοχής εμφανίσθηκαν και οι οδηγοί των φορτηγών, οι οποίοι αντιμετωπίζουν πολλά και σοβαρά προβλήματα με τους λαθρομετανάστες, ενώ αρκετοί συνάδελφοί τους βρίσκονται αντιμέτωποι με τη Δικαιοσύνη, όταν εντοπίστηκαν στα αυτοκiνητά τους λαθρομετανάστες, που είχαν μπεί κρυφά ανάμεσα στα εμπορεύματα που μετέφεραν.

Οι εκατοντάδες Σομαλοί, Πακιστανοί, Ιρακινοί, Ιρανοί, Αφγανοί και από άλλες χώρες, έχουν δημιουργήσει ένα καταυλισμό, με πρόχειρα στέγαστρα, στο δασύλλιο που βρίσκεται δίπλα από το λιμάνι και όταν δένουν τα πλοία στην προβλήτα, εξορμούν για να επιβιβαστούν στις νταλίκες, με την ελπίδα ότι δεν θα τους εντοπίσουν. Επίσης, στην πόλη, έχουν καταλάβει γιαπιά και παλιά σπίτια για να διανυκτερεύουν.

Στην Ηγουμενίτσα, το φαινόμενο να αναζητούν τροφή σε κάδους απορριμμάτων είναι πλέον κάτι σύνηθες, αλλά ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι για την μικρή κοινωνία της πόλης, η αύξηση του αριθμού κλοπών, διαρρήξεων και λεηλασιών σπιτιών. Όμως, το πλέον ανησυχητικό είναι ότι καθημερινά γίνονται συμπλοκές μεταξύ των λαθρομεταναστών, με αποτέλεσμα να τραυματίζονται Έλληνες αστυνομικοί και λιμενικοί, που προσπαθούν να τους απωθήσουν.

Τον "κώδωνα του κινδύνου" για τον τουρισμό της περιοχής "έκρουσε" ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων Ηπείρου Χρήστος Ζύγος, λέγοντας πως οι ξένοι τουρ-οπερέιτορς δεν κάνουν κρατήσεις παρά τις ελκυστικές τιμές. «Μας το έχουν ξεκαθαρίσει ότι, λόγω των λαθρομεταναστών, μας έχουν κατατάξει στις μη ασφαλείς περιοχές της Ελλάδας», σημείωσε και πρόσθεσε: «Πέρυσι τέτοια εποχή η ζήτηση από τους ίδιους ήταν πολύ μεγάλη, ενώ φέτος εμφανίζεται μηδενική. Ο τουριστικός κλάδος της περιοχής μας οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια στην καταστροφή...».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Επιτροπής Αγώνα, που συγκροτήθηκε πρόσφατα, Κώστας Ντάσης, επεσήμανε ότι, η σημερινή διαμαρτυρία των κατοίκων, είναι η πρώτη και προειδοποιητική, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες, με πιθανότερη αυτή του κλεισίματος του λιμανιού για μέρες. Ήδη έχουν ανακοινωθεί συνελεύσεις κατοίκων, απόψε, αλλά και τις επόμενες μέρες, για να παρθούν αποφάσεις, για τις επόμενες κινητοποιήσεις τους.

Κοντά στον καταυλισμό των λαθρομεταναστών, έχει εγκατασταθεί από προχθές ομάδα των Γιατρών του Κόσμου, προσφέροντας ιατρική βοήθεια που την έχουν ανάγκη, γιατί πολλοί αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας ή φέρουν τραύματα από τις μεταξύ τους συμπλοκές