Μία μέρα γιορτής της νεολαίας θα είναι η 29η Απριλίου για την Θεσσαλονίκη, όπου με επίκεντρο το σύμβολο της πόλης, το Λευκό Πύργο, θα πραγματοποιηθούν συναυλίες και παράλληλα πολιτιστικά δρώμενα.

Στόχος της γιορτής αυτής είναι η ανάδειξη της υποψηφιότητας της πόλης για τη διεκδίκηση της «Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας» το 2014.

Πρόκειται για έναν θεσμό που ξεκίνησε το 2009 στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας, και έκτοτε ταξίδεψε στο Τορίνο και στην Αμβέρσα, ενώ αναμένεται να πάει στη Μπράγκα της Πορτογαλίας και στο Μάριμπορ της Σλοβενίας. Η υποψηφιότητας της Θεσσαλονίκης για το 2014, έχει μέχρι στιγμής άλλους τρεις διεκδικητές, μεταξύ των οποίων και το Ηράκλειο της Κρήτης.

Είναι μια πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Νεολαίας, που δίνει τον τίτλο "Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας" σε πόλεις που παρουσιάζουν ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσεων, ιδεών, προτάσεων και συνεργασίας για τους νέους σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο για ένα χρόνο.

Προκειμένου να ενισχύσουν την πρόταση υποψηφιότητάς της και να μεταφέρουν τον παλμό της νεολαίας της πόλης, εθελοντικές ομάδες της Θεσσαλονίκης ανέλαβαν τη διοργάνωση σειράς εκδηλώσεων για τις 29 Απριλίου, δύο μέρες πριν την επίσημη κατάθεση των υποψηφιοτήτων. Οι εκδηλώσεις θα καταγραφούν σε βίντεο και φωτογραφίες, που θα περιληφθούν στο φάκελο υποψηφιότητας.

Έτσι, από νωρίς το απόγευμα στην περιοχή του Λευκού Πύργου θα πραγματοποιηθούν συναυλίες με γνωστά ελληνικά συγκροτήματα και καλλιτέχνες, όπως οι Γ.Αγγελάκας, Micro, Μιλτιάδης Πασχαλίδης, Moca Junior κ.α. καθώς και με D.J.s. Παράλληλες δράσεις για μικρούς και μεγάλους θα πλαισιώνουν την κεντρική εκδήλωση με ξυλοπόδαρους και ζογκλέρ, φωταγώγηση του Λευκού Πύργου και του συμβόλου της υποψηφιότητας «Θεσσαλονίκη 2014».

Στην πλατεία Αριστοτέλους, ομάδες εθελοντών θα σχηματίσουν με τα σώματά τους το λογότυπο «Θεσσαλονίκη 2014», ενώ φοιτητές του τμήματος Εικαστικών του ΑΠΘ θα ζωγραφίσουν στην οδό Βαλαωρίτου πίνακες με τη συγκεκριμένη θεματική και θα στήσουν ένα εικαστικό έργο ενός ποδηλάτη στην πλατεία Αριστοτέλους.

Οι δράσεις παρουσιάστηκαν σε συνέντευξη τύπου από την οργανωτική επιτροπή και τους εθελοντές διεκδίκησης της υποψηφιότητας, οι οποίοι επεσήμαναν ότι η ενδεχόμενη ανάδειξη της Θεσσαλονίκης σε Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας θα δώσει τη δυνατότητα στους νέους της Ευρώπης να γνωρίσουν την πόλη και τον πολιτισμό της, ενώ θα αποτελέσει μία καλή διαφήμιση που θα ενισχύσει το νεανικό τουρισμό.