Το θεσμό του "εγκεκριμένου ιδιώτη κτηνιάτρου" καθιερώνει σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που προωθείται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, και εκκρεμεί η υπογραφή του από το υπουργείο Οικονομικών και το Συμβούλιο Επικρατείας.

Ο εγκεκριμένος ιδιώτης κτηνίατρος, όπως αναφέρει η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μιλένα Αποστολάκη, με έγγραφο της που διαβιβάστηκε στη Βουλή, είναι θεσμός που προβλέπεται από την κοινοτική νομοθεσία και είναι ήδη ενεργοποιημένος σε αρκετά άλλα κράτη της ΕΕ όπως η Μ. Βρετανία, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ολλανδία, η Κύπρος, η Βουλγαρία και η Ρουμανία.

Στο σχέδιο του ΠΔ προβλέπονται διαδικασίες έγκρισης, επιμόρφωσης και εποπτείας των εγκεκριμένων κτηνιάτρων από την οικεία Περιφερειακή Κτηνιατρική Υπηρεσία. Αποστολή τους θα είναι να επικουρούν τους κτηνιάτρους που είναι δημόσιοι υπάλληλοι, ως υγειονομικοί υπεύθυνοι κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων και θα ασχολούνται με την εφαρμογή των προγραμμάτων εξυγίανσης του ζωικού κεφαλαίου (π.χ. καταπολέμηση μελιταίου πυρετού).

Οι εγκεκριμένοι ιδιώτες κτηνίατροι, υπολογίζεται ότι βάσει του ετήσιου προγραμματισμού του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα ανέρχονται σε περίπου 300 άτομα, και θα αμείβονται κατ΄ αποκοπή μέσω Σύμβασης Έργου από τις Πιστώσεις του Προγράμματος Εξυγίανσης του ζωικού Κεφαλαίου.

Το έγγραφο, με το οποίο ενημερώνεται η Βουλή για την καθιέρωση του θεσμού του εγκεκριμένου ιδιώτη κτηνιάτρου, διαβιβάστηκε σε απάντηση ερώτησης του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρη Παπουτσή, για την αδυναμία εξυπηρέτησης των κτηνοτρόφων του νομού Καβάλας, λόγω προβλημάτων στη λειτουργία των κτηνιατρικών υπηρεσιών.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ έχει προειδοποιήσει, ότι «διακυβεύεται η δημόσια υγεία αλλά και η υγεία του ζωικού κεφαλαίου του νομού, αφού οι κτηνοτρόφοι δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν», δεδομένου ότι έχει γίνει γνωστό πως διακόπτονται οι εργασίες των κτηνιάτρων εκτός γραφείου, λόγω εξάντλησης των ημερών που καλύπτονται γι΄ αυτή τη δραστηριότητα, αλλά και της μη αποζημίωσής τους για τις χιλιομετρικές αποστάσεις που πραγματοποιούν.

"Συνεπακόλουθα, οι αιμοληψίες, οι εμβολιασμοί, οι εκδόσεις πιστοποιητικών καθώς και κάθε άλλη δραστηριότητα που αποτελεί αρμοδιότητα των κτηνιατρικών υπηρεσιών του νομού πρόκειται να σταματήσει", έχει δηλώσει την ανησυχία του ο κ. Παπουτσής και υπογραμμίζει ότι είναι καθήκον της Πολιτείας η διευκόλυνση του δύσκολου έργου του Έλληνα κτηνοτρόφου.