Διετή παράταση πήρε το έργο της ολοκλήρωσης της Ολυμπίας Οδού (Ελευσίνα - Κόρινθος - Πάτρα - Πύργος - Τσακώνα) μετά από σχετική εντολή του Υπουργείου Υποδομών, ενώ για την παράταση αυτή δε θα υπάρξει εν τέλει καμία ποινική ρήτρα.

Το θέμα συζητήθηκε από τον υπεύθυνο του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Δημοσίων Έργων της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτή Ιωαννίνων, Σταύρο Καλογιάννη, ο οποίος ανέφερε: «Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε, από ανακοίνωση του παραχωρησιούχου, ότι το Υπουργείο Υποδομών συμφώνησε σε διετή παράταση της ολοκλήρωσης του έργου της Ολυμπίας οδού (Ελευσίνα – Κόρινθος – Πάτρα – Πύργος – Τσακώνα) και μάλιστα χωρίς ποινικές ρήτρες! Είναι πρωτοφανές ότι για μία τόσο σημαντική και αδικαιολόγητη απόφαση για ένα έργο μείζονος σημασίας, που αποτελεί βασικό κορμό του οδικού δικτύου της χώρας και υλοποιείται με σύμβαση παραχώρησης, το Υπουργείο Υποδομών δεν βρήκε να πει απολύτως τίποτα! Τα αποτελέσματα της πλήρους αδράνειας του ΥΠΟΜΕΔΙ, επί 18 μήνες, πλέον δεν κρύβονται. Οφείλει, σήμερα κιόλας, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου να ενημερώσει αναλυτικά τους Έλληνες πολίτες για την πορεία όλων των έργων που υλοποιούνται με συμβάσεις παραχώρησης. Οφείλει, επίσης, το Υπουργείο να κινηθεί, επιτέλους, και να δώσει λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα όλα τα δημόσια έργα, μικρά και μεγάλα».

Όπως έγινε γνωστό η ολοκλήρωση του έργου πήρε παράταση 2 χρόνων εξαιτίας δύο λόγων: πρωτίστως λόγω του "παγώματος" της χρηματοδότησης από τις Τράπεζες (έχουν διαθέσει ήδη περί τα 300 εκατομ. ευρώ για το συγκεκριμένο έργο) αλλά και λόγω απολύσεων που ξεκίνησαν από τα τέλη του 2010 στο ανθρώπινο δυναμικό της κατασκευαστικής εταιρίας που είχε αναλάβει να φέρει εις πέρας το συγκεκριμένο έργο.

Γαι το θέμα των καθυστερήσεων σε κατασκευαστικά έργα τοποθετήθηκε σήμερα και ο υφυπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων κ. Γιάννης Μαγκριώτης. "Το υπουργείο έχει καλέσει τις τράπεζες να σταματήσουν την προσωρινή αναστολή των χρηματοδοτήσεων γιατί δεν υπάρχει καμία ουσιαστική δικαιολογία», αναφέρει και υπογραμμίζει ότι «οι τράπεζες δεν έχουν τη δυνατότητα και το δικαίωμα να τεκμηριώσουν ευθύνη στο δημόσιο, δεδομένου ότι έχει εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις του».

Ανάλογες καθυστερήσεις θα υπάρξουν και στους άλλους δύο μεγάλους αυτοκινητόδρομους της Ιόνιας Οδού (Αντίρριο- Άρτα- Ιωάννινα) εξαιτίας των ίδιων προβλημάτων.