Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου

Σε τρεις... επιχειρησιακές φάσεις θα εξελιχθεί η επιχείρηση – αντίδραση, των ενστόλων, μετά την ψήφιση της διάταξης του πολυνομοσχεδίου για τα επικουρικά τους ταμεία.

Πρώτη φάση: Η διαπόμπευση των βουλευτών.

«Σε λίγες ώρες κάθε αστυνομικός σε κάθε γωνιά της χώρας θα γνωρίζει έναν προς έναν τους βουλευτές που ψήφισαν την υποβάθμιση των ταμείων μας», λέει στο newpost ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων Χρήστος Φωτόπουλος.

Δεύτερη φάση: Η χαλάρωση της προστασίας τους

«Η κατάσταση που δημιουργείται με τα ταμεία μας, οδηγεί σε μείωση του επικουρικού μας. Αυτό σημαίνει... δυσλειτουργία στην εκτέλεση των καθηκόντων όλων των σωμάτων ασφαλείας», λέει στο newpost  ο πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ.

Τρίτη φάση: Απεργίες

Θεωρείται βέβαιο ότι δεν θα αποφευχθεί κλιμάκωση των ένστολων κινητοποιήσεων. ¨Ηδη, στις 10 το πρωί συνεδριάζουν όλες οι ομοσπονδίες των σωμάτων ασφαλείας για να καθορίσουν τη στάση τους.

Γιατί αντιδρούν

Η επίμαχη διάταξη για τους ένστολους «πέρασε» κατά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου από το Β΄θερινό τμήμα της Βουλής με 50 «ναι» και 47 «όχι».

Σε αυτήν περιλήφθηκε νομοτεχνική βελτίωση του υπουργείου Οικονομικών με την οποία δίδεται επιπλέον προθεσμία, έως 30 Ιουνίου 2015, από 31.12.2014 που προβλεπόταν αρχικά, ώστε οι κλάδοι επικουρικής ασφάλισης των ενστόλων να μπορούν να μετατρέπονται σε ΝΠΙΔ μετά από εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης.

Ο ένστολοι ενίστανται διότι με τη νομοτεχνική βελτίωση προσετέθη διάταξη που προβλέπει ότι για τα ταμεία και τους τομείς επικουρικής ασφάλισης τους που θα μετατραπούν σε ΝΠΙΔ, το ποσοστό της εργοδοτικής εισφοράς παραμένει σταθερό ή μειώνεται, χωρίς οποιαδήποτε άμεση ή έμμεση χρηματοδότηση ή παροχή εγγυήσεων από τη γενική κυβέρνηση ή άλλες μη ανταποδοτικές πηγές, πέραν των δικών τους πόρων. Οι ένστολοι εκτιμούν ότι με τη συγκεκριμένη πρόβλεψη το επικουρικό τους ταμείο θα οδηγηθεί στο ΕΤΕΑ επειδή δεν θα χρηματοδοτηθεί.