Υπό τον γενικό γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Παναγιώτη Μίχαλο πραγματοποιείται σήμερα, Πέμπτη, κρίσιμη σύσκεψη για τις εξαγωγές ελληνικών προϊόντων.

Στη συνάντηση, που θα πραγματοποιηθεί το πρωί της Πέμπτης στο υπουργείο Εξωτερικών θα  αξιολογηθούν οι νεότερες εξελίξεις σχετικά με τις επιπτώσεις στις ελληνικές εξαγωγές στη Ρωσία, μετά την επιβολή κυρώσεων από την ΕΕ κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας και τις αντιδράσεις της τελευταίας.

Είχε προηγηθεί η  υπογραφή διατάγματος από τον ίδιο τον Βλαντιμίρ Πούτιν που προβλέπει την απαγόρευση ή τον περιορισμό στις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από τις χώρες που έχουν επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία. Πιο συγκεκριμένα, σταματούν οι εισαγωγές πουλερικών από ΗΠΑ  και οπωροκηπευτικών από χώρες της ευρωζώνης.

Την περασμένη εβδομάδα η χαμηλού κόστους εταιρεία Dobrolyot, θυγατρική της Aeroflot, ανέστειλε όλες τις πτήσεις της  μετά τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης διότι εκτελεί πτήσεις προς την Κριμαία.

Ήταν η τελευταία εξέλιξη που εξόργισε τη Μόσχα η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε εξετάσει ακόμη και το ακραίο ενδεχόμενο να «κλείσει» τον εναέριο χώρο της.

Πάντως, όπως αποκάλυψε την Τρίτη στο newpost  ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης, μεταξύ Ελλάδος και Ρωσίας διεξάγονται πυρετώδεις διαπραγματεύσεις για να επιτευχθεί η... ουδευτερότητα.

Τα αποτελέσματα αυτών των συνομιλιών θα συζητηθούν στη σημερινή σύσκεψη, στην οποία συμμετέχουν ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής & Διεθνών Σχέσεων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Δ. Μελάς και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων κ. Ν. Σταθόπουλος, ενώ έχουν προσκληθεί εκπρόσωποι από τους εξής φορείς: ΣΕΒ, ΣΒΒΕ, ΠΣΕ, ΣΕΒΕ, ΣΕΚ, ΕΒΕΑ, ΕΒΕΘ, INCOFRUIT HELLAS, ΣΕΘ, ΣΕΒΤ, ΕΔΟΑΟ, ΣΕΟ, ΕΚΕ, ΣΕΓ, ΟΦΑΕ, ΟΑΕΠ.