Επί ποδός βρίσκονται οι ελληνικές αρχές ώστε να αντιμετωπίσουν πιθανές επιπτώσεις που θα προκύψουν από το εμπάργκο της Ρωσίας σε αγροτικά προϊόντα που εισάγονται από χώρες που έχουν επιβάλει κυρώσεις.

Μπορεί η Μόσχα να διαβεβαίωσε πως οι εξαγωγές της Ελλάδας δεν κινδυνεύουν, ωστόσο οι λόγοι ανησυχίας παραμένουν.

Ενδεικτικά, τα αγροτικά προϊόντα αποτελούν το 41,5% των εξαγωγών της χώρας μας προς τη Ρωσία. Ειδικότερα, η Ρωσία απορροφά το 18% των συνολικών εξαγωγών οπωροκηπευτικών, το 50% των εξαγωγών φράουλας και σχεδόν το 25% των εξαγωγών ροδάκινου (νωπό και κομπόστα).

Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων τα κυριότερα αγροτικά προϊόντα που εξάγονται στη ρωσική αγορά είναι τα νωπά ακτινίδια, με την αξία των εξαγωγών τους να φτάνει τα 25,7 εκατ. ευρώ, τα νωπά ροδάκινα (24,5 εκατ. ευρώ), νωπές φράουλες (23,5 εκατ. ευρώ), βερίκοκα-κεράσια κ.ά.( 12,01 εκατ. ευρώ), νωπά μπρουνιόν και νεκταρίνια (10,03 εκατ. ευρώ), ελαιόλαδο και κλάσματά του (8,05 εκατ. ευρώ), πολτοί καρπών και φρούτων/μαρμελάδες (6,39 εκατ. ευρώ), ιχθυρά (5,26 εκατ. ευρώ), αγγούρια νωπά και διατηρημένα (5,03 εκατ. ευρώ) και ελιές (4,8 εκατ. Ευρώ).

Στο μεταξύ αργά το βράδυ της Πέμπτης δημοσιεύτηκε και η λίστα με τα προϊόντα που περιλαμβάνονται στο ρωσικό εμπάργκο.

Σε αυτή περιλαμβάνονται πέντε ομάδες προϊόντων διατροφής: Το κρέας και τα αλλαντικά, τα θαλασσινά, τα λαχανικά, τα φρούτα, τα γαλακτοκομικά και συνοδεύεται από τους κωδικούς εισαγωγής τους. Σε αυτά δεν περιλαμβάνονται οι παιδικές τροφές, τα αλκοολούχα ποτά (όπως το κρασί) και το ελαιόλαδο, υπάρχουν όμως οι ελιές και όλα τα οπωροκηπευτικά.

Με τη δημοσίευση του καταλόγου στο αυριανό φύλλο της εφημερίδας της ρωσικής κυβέρνησης «Ροσίσκαγια Γκαζιέτα» καθίσταται νόμος του κράτους και τίθεται.

Διαβάστε τη λίστα με τα προϊόντα όπου επιβάλλεται εμπάργκο

Διαβεβαιώσεις

Όπως και να έχει το υπουργεία Εξωτερικών, Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης βρίσκονται σε συνεχείς επαφές τόσο μεταξύ τους, όσο και με την Κομισιόν, ενώ οι υπεύθυνοι σπεύδουν να διαβεβαιώσουν πως οι ελληνικές εξαγωγές δεν πρόκειται να πληγούν, έπειτα και από τις σημερινές δηλώσεις του πρωθυπουργού της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

«Τόσο οι διαβεβαιώσεις του ρώσου πρέσβη στην Αθήνα, όσο και οι ιστορικοί δεσμοί Ελλάδας-Ρωσίας δημιουργούν αισιοδοξία για την τύχη των ελληνικών αγροτικών προϊόντων, που εξάγονται στη Ρωσία» δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος εξερχόμενος από τη σύσκεψη στο υπουργείο Εξωτερικών με εκπροσώπους υπουργείων εξαγωγικών και κλαδικών φορέων, με στόχο να αξιολογηθούν οι νεότερες εξελίξεις.

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε ότι «εμείς έχουμε συνεχείς επαφές ώστε να έχουμε τις μικρότερες δυνατές επιπτώσεις, ει δυνατόν, καμία πρακτική επίπτωση».