current views are: 2

8 Αυγούστου 2014
Δημοσίευση10:24

Ο πελάτης χάθηκε – Μόνιμη η ζημιά από το εμπάργκο της Ρωσίας

Ακόμη και αν διατηρηθεί μόλις ένα χρόνο, ή έστω μερικούς μήνες, το ρωσικό εμπάργκο προς τα ελληνικά προϊόντα θα προκαλέσει… μόνιμη ζημιά.

Δημοσίευση 10:24’
αρθρο-newpost

Ακόμη και αν διατηρηθεί μόλις ένα χρόνο, ή έστω μερικούς μήνες, το ρωσικό εμπάργκο προς τα ελληνικά προϊόντα θα προκαλέσει… μόνιμη ζημιά.

Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου

Ακόμη και αν διατηρηθεί μόλις ένα χρόνο, ή έστω μερικούς μήνες, το ρωσικό εμπάργκο προς τα ελληνικά προϊόντα θα προκαλέσει… μόνιμη ζημιά.

Όπως λένε στο newpost οι παραγωγοί, «Όταν χάσεις τον πελάτη, δύσκολα τον ξαναβρίσκεις. Από τη στιγμή που η Ρωσία θα στραφεί σε άλλη αγορά, δύσκολα θα καταφέρουμε να “ξαναμπούμε” στο παιχνίδι».

Υπολογίζεται ότι η αξία των εξαγωγών ελληνικών προϊόντων ανέρχεται σε 400 εκατομμύρια ευρώ. Αφορούν στο 46% των συνολικών ελληνικών εξαγωγών και τα ροδάκινα για τα οποία πολύς λόγος έχει γίνει τις τελευταίες ημέρες, είναι μόνο ένα μέρος του προβλήματος.

«Σε δύο μήνες πρέπει να μαζέψουμε τα ακτινίδια», λέει στο newpost ο Ζαχαρίας Καμτσικλής, παραγωγός από τη Χρυσούπολη Καβάλας. «Ακόμα δεν ξέρουμε τί θα γίνει, ό,τι όμως αποφασιστεί τελικά θα είναι οριστικό. Αν η Ρωσία κάνει συμβόλαια με άλλη χώρα, αυτά δεν θα είναι ετήσια. Αλλά ακόμη κι αν γίνουν συμβόλαια μόνο για ένα έτος, δύσκολα θα μπορέσουμε να εισβάλουμε ξανά στη συγκεκριμένη αγορά», συνεχίζει.

Η δική του παραγωγή ανέρχεται σε 30 τόνους περίπου, το σύνολο της οποίας προοριζόταν για τη Ρωσία. «Οι Έλληνες δεν τρώνε ακτινίδια, και όσοι το κάνουν καταναλώνουν μια συγκεκριμένη ποικιλία, που είναι μικρού ή μεσαίου μεγέθους. Δεν υπάρχει λύση αν το εμπάργκο δεν αρθεί», καταλήγει.

Ο δεύτερος μεγάλος φόβος, είναι οι επιπτώσεις στις τιμές.

Οι παραγωγοί πιστεύουν ότι η υπερπροσφορά προϊόντων – που νομοτελειακά θα υπάρξει αφού θα «ξεμείνουν» τα προοριζόμενα για τη Ρωσία- θα συμπαρασύρουν προς τα κάτω την τιμή τους.

«Δεν θα καταφέρουμε να βγάλουμε ούτε “τον κόπο μας”», λέει στο newpost ο Νίκος Κουτλιάμπας, ροδακινοπαραγωγός από το Βελβεντό Κοζάνης.

«Όλες οι αγορές θα βαλτώσουν λόγω του εμπάργκο», καταλήγει και εκφράζει το φόβο ότι πολλοί αγρότες θα αναγκαστούν ακόμη και να εγκαταλείψουν το επάγγελμά τους.
 


σχετικα αρθρα