Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου

Διαψεύδει το υπουργείο Υγείας τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας για δύο ασθενείς με ύποπτα συμπτώματα που ελέγχονται για τον ιό Έμπολα.

Όπως έγινε γνωστό, επρόκειτο για δύο περιστατικά ελονοσίας, τα οποία ταυτοποιήθηκαν και αντιμετωπίζονται με την ενδεικνυόμενη αγωγή. Ειδικότερα, είναι δύο Έλληνες, που είχαν ταξιδέψει στη Νιγηρία και επέστρεψαν εμφανίζοντας συμπτώματα λοίμωξης.

Ο πρώτος εκ των δύο ταξιδιωτών, μάλιστα, θορυβημένος από τον παγκόσμιο σάλο για την εμφάνιση κρουσμάτων Έμπολα, όταν παρουσίασε υψηλό πυρετό, προσήλθε χθες στο Λαϊκό Νοσοκομείο, ζητώντας να υποβληθεί σε όλες τις απαραίτητες εξετάσεις, για να διαπιστωθεί εντέλει ότι είχε προσβληθεί από ελονοσία.

Ο δεύτερος ταξιδιώτης, αρχιτέκτονας, εισήχθη σήμερα στο νοσοκομείο «Σωτηρία» με συμπτώματα ιογενούς λοίμωξης. Οι γιατροί εκτιμούν ότι κατά 99% πρόκειται επίσης για κρούσμα ελονοσίας, καθώς τα συμπτώματα που εμφανίζει δεν μοιάζουν με εκείνα που προκαλεί ο ιός Έμπολα. Το τελικό πόρισμα, ωστόσο, των εξετάσεων στις οποίες έχει υποβληθεί, θα κοινοποιηθεί αύριο, Σάββατο.

Όπως αναφέρει στο newpost, ο Πάνος Ευσταθίου, από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας,  «Τα δύο περιστατικά δεν πληρούν τις προϋποθέσεις του ορισμού "πιθανού κρούσματος". Οι δύο ασθενείς προέρχονται από τη Νιγηρία ενώ σύμφωνα με τον ΠΟΥ το κάθε περιστατικό πρέπει, κατ'αρχήν να έχει γεωγραφικό προσδιορισμό Σιέρρα Λεόνε, Γουϊνέα, Λιβερία. Επίσης πρέπει το περιστατικό να έχει φύγει τουλάχιστον 20 μέρες από τις χώρες αυτές. Αυτές οι δύο περιπτώσεις δεν πληρούν αυτές τις προϋποθέσεις.».

Μετά και τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για πρόληψη ενδεχόμενης επέκτασης του ιού, συνεδρίαζουν σήμερα εκ νέου στο υπουργείο Υγείας, υπό τον υπουργό Μάκη Βορίδη, όλοι οι αρμόδιοι φορείς.

Εντός της επόμενης ώρα αναμένονται επίσημες ανακοινώσεις από στελέχη του ΚΕΕΛΠΝΟ.