«Καίνε» οι τιμές των ξενοδοχείων στους δημοφιλείς προορισμούς στην Ελλάδα, την ώρα που ο εσωτερικός τουρισμός «βουλιάζει».

Ο Αύγουστος είναι κατά παράδοση ο μήνας των διακοπών, με τις ξενοδοχειακές τιμές να ακολουθούν κυρίως ανοδική πορεία. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του Καταλόγου Ξενοδοχειακών τιμών της www.trivago.gr (trivago Hotel Price Index (tHPI)) για τον φετινό Αύγουστο, η Ελλάδα κατάφερε να καταλάβει την πρώτη θέση στην αύξηση των ξενοδοχειακών τιμών στην Ευρώπη.

Την ίδια ώρα, όπως δήλωσε προ ημερών η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, ο εσωτερικός τουρισμός στη χώρα μας αντιμετωπίζει «μεγάλο πρόβλημα», με τη μείωση σε ορισμένους προορισμούς να ξεπερνά και το 50%, αν και στο εξωτερικό «πάμε καλά». 

Στα «ύψη» οι τιμές στην Ελλάδα

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία σύγκρισης τιμών, που διενεργεί η trivago.gr σε περισσότερα από 150 διαφορετικά online booking sites, η Λευκάδα είναι η πρωταθλήτρια στις αυξήσεις ξενοδοχειακών τιμών τον Αύγουστο, με άνοδο κατά 58% και μέση τιμή ανά διανυκτέρευση στα 172 ευρώ από 109 ευρώ τον περσινό Αύγουστο.

Στη δεύτερη θέση ακολουθούν τα Φηρά της Σαντορίνης με ποσοστό αύξησης 47%, και τη μέση τιμή ανά διανυκτέρευση να «σκαρφαλώνει» στα 318 ευρώ από τα 217 ευρώ που ήταν τον περσινό Αύγουστο. Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Σκιάθος με ποσοστό αύξησης 34%, και τη μέση τιμή ανά διανυκτέρευση να κυμαίνεται στα 98 ευρώ (από 73 ευρώ τον Αύγουστο 2013).

Ακολουθεί η Μύκονος, με τη μέση τιμή ανά διανυκτέρευση να σκαρφαλώνει στα 402 ευρώ, έναντι 299 ευρώ πέρυσι, εμφανίζοντας άνοδο 32%. Αυξημένες είναι οι τιμές και στο «Νησί των Ιπποτών». Η μέση τιμή διανυκτέρευσης αυξήθηκε κατά 25% τον φετινό Αύγουστο και διαμορφώνεται στα 140 ευρώ.

Στον αντίποδα, τα σκήπτρα, όσον αφορά στη μείωση τιμών, κατέχει η Αστυπάλαια  με τη μείωση των ξενοδοχειακών τιμών να αγγίζει το 35 τοις εκατό (108 ευρώ ανά διανυκτέρευση έναντι 166 το προηγούμενο έτος). 

Ακολουθούν τα Σύβοτα Θεσπρωτίας με ποσοστό μείωσης τιμών 22 τοις εκατό και μέση τιμή ανά διανυκτέρευση στα 125 ευρώ, έναντι 161 ευρώ το περασμένο έτος. 

Με αρνητικό πρόσημο κλείνει ο Αύγουστος και για τη Μήλο (-13% στα 105 ευρώ από 121 ευρώ), τη Σκόπελο (-16% στα 82 ευρώ από 98 ευρώ πέρυσι) και τις Σπέτσες (μείωση 9% στα 196 ευρώ τη βραδιά από 216 πέρυσι).

Στα 158 ευρώ η διανυκτέρευση στην Ελλάδα

Πρωταθλήτριες στην αύξηση των μέσων ξενοδοχειακών τιμών για τον Αύγουστο 2014  είναι η Ελλάδα και η Βρετανία.

Στη χώρα μας, η μέση τιμή ανά διανυκτέρευση ανέρχεται στα 158 ευρώ, από 131 τον Αύγουστο του 2013. 

Την ίδια στιγμή, τα ανταγωνιστικά προς την Ελλάδα κράτη, παρουσιάζουν μια μικρή αύξηση των ξενοδοχειακών τιμών σε σχέση με τον περασμένο Αύγουστο. 

Το μικρότερο ποσοστό αύξησης (ένα τοις εκατό) ανήκει στην Τουρκία η οποία διατηρεί τις τιμές της στα ίδια επίπεδα σε σχέση με πέρυσι. Η μέση τιμή ανά διανυκτέρευση στην Ισπανία κυμαίνεται στα 114 ευρώ έναντι 101 ευρώ τον Αύγουστο του 2013 και στην Πορτογαλία στα 105 ευρώ ανά διανυκτέρευση έναντι 105 ευρώ το 2013. 

Ακόμα και η κατά παράδοση ακριβή Ιταλία, το φετινό Αύγουστο είναι πιο φθηνή από την Ελλάδα με τη μέση τιμή ανά διανυκτέρευση να κυμαίνεται στα 125 ευρώ έναντι 122 ευρώ πέρυσι.

 Ντ. Μ.