Στην αλματώδη αύξηση των τουριστών στην Ελλάδα αναφέρεται η αυστριακή οικονομική εφημερίδα Wirtschaftsblatt σε εκτενές δημοσίευμά της.

«Παλιοί ξενοδόχοι συμφωνούν ότι ποτέ έως τώρα δεν υπήρξε ένα τόσο μεγάλο κύμα τουριστών στην Ελλάδα, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είναι ενθουσιασμένος, λέγοντας πρόσφατα πως μέχρι τέλος του χρόνου ο αριθμός των επισκεπτών θα φτάσει το ρεκόρ των 20 εκατομμυρίων, ενώ ένας στους τρεις Έλληνες συνδέεται άμεσα ή έμμεσα με τον τουρισμό και για την ελληνική οικονομία, έπειτα από αρκετά χρόνια βαριάς κρίσης, αυτό αποτελεί ακτίνα ελπίδας», γράφει η εφημερίδα.

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι οι τιμές μειώθηκαν κατά 30% από το 2009 στην Αθήνα, όπου πριν από μερικά χρόνια κανείς δεν έβρισκε κανείς καλό δωμάτιο κάτω από 70 ευρώ ενώ σήμερα πληρώνει 40 ευρώ.

Ωστόσο αναφέρεται και στα... παρατράγουδα, στους γνωστούς τουριστικούς προορισμούς όπως η Μύκονος όπου οι τιμές δεν είναι στα ίδια χαμηλά επίπεδα.

Ειδική αναφορά γίνεται στη Μύκονο, που σύμφωνα με την εφημερίδα ενδιαφέρεται για τους πλούσιους. Ως παράδειγμα δίδεται η πρόσφατη συναυλία του Χούλιο Ιγκλέσιας και του Αντώνη Ρέμου, όπου το μαγαζί όπου εμφανίστηκαν οι δύο καλλιτέχνες είχε έσοδα συνολικά 2,5 εκατομμύρια ευρώ σε μια βραδιά.

Το σύνθημα στα τουριστικά «προπύργια», Κρήτη, Ρόδος, Κως και Κέρκυρα είναι «Όλα για τον επισκέπτη», παρατηρεί η εφημερίδα, καθώς, όπως δηλώνει ο Χρήστος Πιλατάκης, διευθυντής ξενοδοχείου στην τουριστική περιοχή της Λίνδου στη Ρόδο, «ένας δυσαρεστημένος επισκέπτης, εάν μεταφέρει τις κακές του εμπειρίες, σημαίνει δέκα πελάτες λιγότεροι».

Στη συνέχεια γίνεται αναφορά στις πρόσφατες διαμαρτυρίες των συνδικάτων των υπαλλήλων στον τουρισμό στη Ρόδο, εξαιτίας των καθυστερήσεων στις πληρωμές, ενώ επισημαίνεται πως και οι εντάσεις μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ρωσίας επιβαρύνουν το τουριστικό κλίμα στην Ελλάδα.

Τέλος, υπογραμμίζεται πως οι Έλληνες είναι φέτος ευχαριστημένοι σε ό,τι αφορά τον τουρισμό, ο τομέας του οποίου προχωρά καλά, δίνοντας εργασία σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους και, όπως δηλώνει ο ξενοδόχος Δημήτρης Σκαλίδης, «ο τουρισμός είναι και παραμένει η κινητήρια δύναμη για την ελληνική οικονομία».