Μεγάλες αλλαγές έρχονται στις συγκοινωνίες, κυρίως όσον αφορά στα λεωφορεία, στο πλαίσιο της πλήρους αναδιάρθρωσης του δικτύου του ΟΑΣΑ.

Παράλληλα με την εφαρμογή του νεού εισιτηρίου από την 1η Σεπτεμβρίου, όπως αναφέρει το «Έθνος», «ραχοκοκαλιά» του νέου δικτύου θα αποτελεί το μετρό αλλά και οι γραμμές κορμού των λεωφορείων που θα διατρέχουν τους βασικούς οδικούς άξονες της πρωτεύουσας χωρίς όμως να εισέρχονται στα προάστια.

Οι βασικές αλλαγές που επεξεργάζεται η διοίκηση του ΟΑΣΑ είναι:

  • Η μείωση του μήκους της διαδρομής αρκετών λεωφορειακών γραμμών, ώστε αυτές να μετατραπούν σε τροφοδοτικές του μετρό αλλά και των γραμμών κορμού των λεωφορείων.
  • Η ενίσχυση των λεωφορειακών γραμμών σε περιοχές που δεν εξυπηρετούνται από το δίκτυο του μετρό.
  • Η αλλαγή στις συχνότητες διέλευσης των λεωφορείων, ώστε σε περιοχές όπου η επιβατική κίνηση είναι μεγάλη να αυξηθούν και σε περιοχές όπου δεν υπάρχει μεγάλη ζήτηση να μειωθούν.
  • Η αλλαγή στον τρόπο που θα διανέμονται οι επιχορηγήσεις στις αστικές συγκοινωνίες.

Σχετικά με το συγκοινωνιακό κομμάτι, στόχος του ΟΑΣΑ είναι να προωθηθούν με κάθε τρόπο οι συνδυασμένες μεταφορές, είτε αυτές περιλαμβάνουν μετεπιβίβαση από τα λεωφορεία στο μετρό είτε σε γραμμές κορμού.

Ο ανασχεδιασμός του δικτύου σε αυτήν τη φάση δεν θα περιλαμβάνει την εκτέλεση διαδρομών που μέχρι τώρα γίνονται από τα λεωφορεία των ΚΤΕΛ, καθώς πρόθεση του ΟΑΣΑ δεν είναι να αντικαταστήσει τις μακρινές διαδρομές των λεωφορείων με τα ΚΤΕΛ. Ωστόσο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, θετικά αντιμετωπίζεται η μεταφορά του σταθμού των ΚΤΕΛ στον Ελαιώνα προκειμένου να αποσυμφορηθούν περιοχές όπως το Πεδίον του Αρεως.