current views are: 1

10 Αυγούστου 2014
Δημοσίευση09:11

Έρχονται σαρωτικές αλλαγές σε μισθούς και προσλήψεις στο Δημόσιο

Αλλάζουν όλα στον δημόσιο τομέα, όσον αφορά στις αμοιβές και στον γενικότερο τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το Δημόσιο ως εργοδότης, σύμφωνα με το ενίαιο μισθολόγιο.

Δημοσίευση 09:11’
αρθρο-newpost

Αλλάζουν όλα στον δημόσιο τομέα, όσον αφορά στις αμοιβές και στον γενικότερο τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το Δημόσιο ως εργοδότης, σύμφωνα με το ενίαιο μισθολόγιο.

Αλλάζουν όλα στον δημόσιο τομέα, όσον αφορά στις αμοιβές και στον γενικότερο τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το Δημόσιο ως εργοδότης, σύμφωνα με το ενίαιο μισθολόγιο.

Όπως αναφέρει η «Καθημερινή της Κυριακής», η μελέτη για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν είναι έτοιμη και έχει ήδη παρουσιαστεί στην τρόικα, ενώ αυτό το διάστημα τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης επεξεργάζονται τις λεπτομέρειες ου προσχεδίου του νέου μισθολογίου, το οποίο θα πρέπει να είναι έτοιμο τον Σεπτέμβριο.

Οι αλλαγές του νέου μισθολογίου

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, το νομοσχέδιο θα πρέπει να ψηφιστεί τον Οκτώβριο, ώστε από την 1η Ιανουαρίου του 2015 να εφαρμοστούν οι αλλαγές.

Αν και οι λεπτομέρειες ακόμη επεξεργάζονται και δεν έχουν οριστικοποιηθεί, οι πυλώνες, στους οποίους θα στηριχθεί το ενιαίο μισθολόγιο είναι:

1. Στη διεύρυνση της μισθολογικής διαφοράς μεταξύ των υπαλλήλων πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και τεχνολογικής εκπαίδευσης και των υπόλοιπων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και υποχρεωτικής εκπαίδευσης. Σε περίπτωση που κάτι τέτοιο προχωρήσει, τότε περίπου 250.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα δουν τις αποδοχές τους να αυξάνονται, ενώ περίπου 150.000 εργαζόμενοι θα υποστούν νέο «ψαλίδι».

2. Στην αλλαγή του τρόπου πρόσληψης στο Δημόσιο. Τα δύο υπουργεία έχουν επεξεργαστεί σχέδιο που προβλέπει την πρόσληψη για ένα έτος των υπαλλήλων με αμοιβές ιδιωτικού τομέα (585 ευρώ τον μήνα μεικτά ο κατώτατος μισθός για άνω των 25 ετών και 510 ευρώ για κάτω των 25 ετών). Μετά την πάροδο του έτους θα αξιολογείται η απόδοσή τους και εφόσον κρίνονται κατάλληλοι για τη θέση, τότε θα γίνεται κανονική πρόσληψη με αποδοχές δημόσιου τομέα (780 ευρώ μεικτά για υποχρεωτική εκπαίδευση χωρίς προϋπηρεσία).

3. Στο «ξεπάγωμα» των μισθολογικών προαγωγών. Προκειμένου να περιοριστεί η μισθολογική δαπάνη, είχε αποφασιστεί το «πάγωμα» των ωριμάνσεων. Πλέον η κυβέρνηση θέλει να επαναφέρει το σύστημα σε φυσιολογική ροή.

4. Στην κατάργηση της υπερβάλλουσας μείωσης.

Να σημειωθεί πως σύμφωνα με το δημοσίευμα, όλα τα παραπάνω θα λειτουργήσουν συνδυαστικά.

Άλλα σενάρια

Εκτός από τα παραπάνω, τα υπουργεία Οικονομικών και Μεταρρύθμισης θέτουν στο «τραπέζι» και διάφορα άλλα σενάρια, όπως:

. Την αύξηση του ελάχιστου χρόνου παραμονής στα μισθολογικά κλιμάκια κατά δύο έτη για τους υπαλλήλους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και υποχρεωτικής εκπαίδευσης.

. Την περικοπή των μη μισθολογικών παροχών, όπως δαπάνες για θέρετρα, μεταφορές, σίτιση, παιδικούς σταθμούς και κατασκηνώσεις. 

. Την αναγνώριση της προϋπηρεσίας από τον ιδιωτικό τομέα. 

Τα μπόνους

Επιπλέον, η ειδική επιτροπή την οποία συμμετέχουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης φέρεται να εξετάζει τη χορήγηση κινήτρων για την βελτίωση της παραγωγικότητας των δημοσίων υπαλλήλων.

Σύμφωνα με το νέο μισθολόγιο, οι «άριστοι» θα λαμβάνουν υψηλότερες αμοιβές από τους όχι και τόσο αποδοτικούς υπαλλήλους και ζητούμενο πλέον για την επιτροπή είναι να αποσαφηνιστεί η «κλίμακα». 

Όσον αφορά στα μπόνους, που θα δοθούν στους «άριστους», κατά πάσα πιθανότητα θα υπάρξουν αλλά θα είναι «μικρά» και θα εξοικονομηθούν από τη μείωση των μισθών των λιγότερο οικονομικών.

Ντ. Μ.
 


σχετικα αρθρα