current views are: 1

11 Αυγούστου 2014
Δημοσίευση11:58

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. σπείρα που δεν δίσταζε να πυροβολήσει αστυνομικούς και πολίτες

Στην εξάρθρωση εγκληματικής ομάδας, που διέπραττε ένοπλες ληστείες σε διάφορες περιοχές της Αττικής προχώρησε η ΕΛ.ΑΣ.

Δημοσίευση 11:58’
αρθρο-newpost

Στην εξάρθρωση εγκληματικής ομάδας, που διέπραττε ένοπλες ληστείες σε διάφορες περιοχές της Αττικής προχώρησε η ΕΛ.ΑΣ.

Στην εξάρθρωση εγκληματικής ομάδας, που διέπραττε ένοπλες ληστείες σε διάφορες περιοχές της Αττικής προχώρησε η ΕΛ.ΑΣ.

Η σπείρα διέπραττε συστηματικά ένοπλες ληστείες κυρίως σε πρακτορεία ΟΠΑΠ καθώς και σε άλλα καταστήματα και επιχειρήσεις. Επιπλέον τα μέλη της σπείρας ενέχονται σε ληστείες σε βάρος ιδιωτών καθώς και σε κλοπές και διαρρήξεις οικιών και οχημάτων.

Η εγκληματική ομάδα, που αποτελούνταν από πέντε Αλβανούς, ηλικίας από 24 μέχρι 35 ετών, εξαρθρώθηκε στο σύνολο της, από το Τμήμα Εγκλημάτων Κατά Ιδιοκτησίας της Υπηρεσίας μας, σε συνεργασία με το Τμήμα Ασφαλείας Αμαρουσίου.

Πυροβολούσαν δίχως δισταγμό

Χαρακτηριστικό της δράσης καθώς και της επικινδυνότητας των μελών της εγκληματικής ομάδας είναι ότι δεν δίσταζαν να πυροβολήσουν κατά αστυνομικών στην προσπάθειά τους να αποφύγουν την σύλληψη, ενώ είχαν πυροβολήσει και εναντίον των θυμάτων τους τραυματίζοντας μάλιστα δυο υπαλλήλους καταστημάτων.

Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη εγκληματική ομάδα είχε διαπράξει 17 ληστείες σε διάφορα καταστήματα της Αττικής.

Για την περίπτωση αυτή είχαν συλληφθεί δύο Αλβανοί ηλικίας 31 και 27 ετών, ωστόσο τα υπόλοιπα ασύλληπτα μέλη στρατολόγησαν νέα άτομα και συνέχισαν την εγκληματική τους δραστηριότητα, ενταγμένα στην καινούργια εγκληματική ομάδα.

Είχαν… αδυναμία στα πρακτορεία ΟΠΑΠ

Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ο ειδικότερος τρόπος και η μεθοδολογία δράσης τους, καθώς ενεργώντας από κοινού και με διαφορετική σύνθεση κάθε φορά, διέπρατταν κυρίως ένοπλες ληστείες σε βάρος καταστημάτων και επιχειρήσεων (πρακτορεία ΟΠΑΠ, κινητής τηλεφωνίας, ταχυμεταφορών), καθώς και ληστείες σε βάρος πολιτών, ενώ επιπλέον εμπλέκονται και σε διαρρήξεις οικιών και γραφείων, σε διάφορες περιοχές της Αττικής.

Όπως προέκυψε, το χρονικό διάστημα από το Μάρτιο του 2013 μέχρι τον Ιούλιο του 2014 οι συλληφθέντες διέπραξαν:

  • δώδεκα ένοπλες ληστείες σε πρακτορεία ΟΠΑΠ, από τα οποία αφαίρεσαν χρηματικά ποσά και δελτία τυχερών παιγνίων, που ανέρχονται περίπου στο ποσό των 26.000 ευρώ,
  • ένοπλη ληστεία σε επιχείρηση στον Ασπρόπυργο, όπου με τη απειλή πιστολιού ακινητοποίησαν τους υπαλλήλους και αφαίρεσαν από το χρηματοκιβώτιο χρηματικό ποσό ύψους 127.000 ευρώ,
  • τρεις ένοπλες ληστείες σε καταστήματα κινητής τηλεφωνίας, από τα οποία αφαίρεσαν χρηματικά ποσά και συσκευές κινητής τηλεφωνίας με συνολική λεία περίπου 25.000 ευρώ καθώς και
  • δύο ένοπλες ληστείες σε καταστήματα ταχυμεταφορών- courier από τα οποία αφαίρεσαν χρηματικά ποσά, που ανέρχονται σε 8.000 ευρώ περίπου.

Πήγαιναν για τα… μεγάλα ποσά

Επίσης διέπραξαν δύο ληστείες σε βάρος πολιτών και συγκεκριμένα στην πρώτη περίπτωση ακινητοποίησαν πολίτη με την απειλή όπλου και αφαίρεσαν από τη κατοχή το ποσό των 39.000 ευρώ καθώς και το όχημά του, ενώ στην άλλη περίπτωση, πάλι με την απειλή πιστολιού, ακινητοποίησαν αλλοδαπή γυναίκα και την εξανάγκασαν να τους παραδώσει την τσάντα της και τα κλειδιά του οχήματός της.

Παράλληλα διέπραξαν και κλοπές- διαρρήξεις και συγκεκριμένα από οικία αφαίρεσαν κοσμήματα και άλλα αντικείμενα ενώ διέρρηξαν και τεχνικό γραφείο που στεγάζεται σε εμπορικό κέντρο.

Επισημαίνεται ότι σε μια περίπτωση διάπραξης ληστείας, σε κατάστημα κινητής τηλεφωνίας στη Καισαριανή, οι δράστες πυροβόλησαν εναντίον των υπαλλήλων με αποτέλεσμα να τραυματίσουν δύο από αυτούς.

Μάλιστα από την εξέλιξη της έρευνας διακριβώθηκε ότι δυο τους συλληφθέντες την 19η Απριλίου του τρέχοντος έτους, ενώ επέβαιναν σε αυτοκίνητο, για να αποφύγουν αστυνομικό έλεγχο, πυροβόλησαν εναντίον των αστυνομικών με πυροβόλο όπλο και τράπηκαν σε φυγή.

Σε άλλη περίπτωση, τον 15αυγουστο του 2012 οι δράστες είχαν μεταβεί σε οικία στην περιοχή της Κερατέας και είχαν πυροβολήσει για εκφοβισμό με πυροβόλα όπλα, εναντίον του ιδιοκτήτη, για μεταξύ τους προσωπικές διαφορές.

Τι βρήκαν οι αστυνομικοί

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στις οικίες των δραστών σε διάφορες περιοχές της Αθήνας αλλά και στην κατοχή τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • δύο πιστόλια ρωσικής κατασκευής,
  • μαύρες κουκούλες τύπου full face, και προστατευτικά λαιμού, μαύρου χρώματος,
  • ζεύγη γάντια και καπέλα τύπου τζόκεϊ,
  • δύο τσαντάκια μέσης, με εσωτερική θήκη για όπλο,
  • κινητά τηλέφωνα και κάρτες SIM,
  • διάφορες ηλεκτρονικές και οικιακές συσκευές (φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής),
  • κοσμήματα, πίνακες ζωγραφικής καθώς και διάφορα χρηματικά ποσά.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών και παραπέμφθηκαν για κύρια ανάκριση.

Το προανακριτικό έργο συνεχίζεται προκειμένου να εξακριβωθεί όλο το εύρος της εγκληματικής δραστηριότητας των συλληφθέντων και η τυχόν συμμετοχή τους σε άλλες αξιόποινες πράξεις.


σχετικα αρθρα