Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει να λάβει έκτακτα μέτρα για να στηρίξει τους παραγωγούς ροδάκινων και νεκταρινιών που πλήττονται από το ρωσικό εμπάργκο στις εξαγωγές. 

«Κατόπιν της πρόσφατης μείωσης των τιμών στις αγορές για τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια, απαιτείται κατεπειγόντως η ανάληψη δράσης . Προτείνω σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει άμεσα μέτρα με αναδρομική ισχύ, με στόχο να περιοριστεί η προσφορά και να ευνοηθεί η ζήτηση» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης Ντατσιάν Τσόλος.  

Μεταξύ των μέτρων που προτείνονται είναι να αυξηθεί από το 5% στο 10% το ποσοστό των φρούτων που επιτρέπεται να αποσυρθούν από την αγορά και να διανεμηθούν δωρεάν. Σύμφωνα με την Επιτροπή, θα ληφθούν επίσης έκτακτα μέτρα για να στηριχθούν οι μεμονωμένοι παραγωγοί.

Η επίσημη απόφαση θα ληφθεί εντός των επόμενων εβδομάδων, όμως θα έχει αναδρομική ισχύ από σήμερα.

Τα μέτρα αυτά ήταν ήδη υπό συζήτηση την περασμένη εβδομάδα όμως «η ανακοίνωση των περιορισμών στις εισαγωγές από τη Μόσχα μπορεί να επιδεινώσει ακόμη περισσότερο την κατάσταση στην αγορά και να επιταχύνει την ανάγκη ανάληψης δράσης», πρόσθεσε η Επιτροπή. 

«Δεν θα διστάσω να ενεργήσω και να χρησιμοποιήσω το νέο πλαίσιο της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής ώστε να παράσχουμε σε εύθετο χρόνο και με αναλογικό τρόπο μια στήριξη στις αγορές (που αντιμετωπίζουν δυσκολίες). Αυτό το πρώτο βήμα είναι μια ένδειξη. Παρακολουθούμε στενά τις αγορές και δεν θα διστάσω να κάνω το ίδιο για να βοηθήσω και άλλους τομείς που εξαρτώνται από τις εξαγωγές προς τη Ρωσία, εφόσον χρειαστεί», τόνισε ο Τσόλος.