Συνεχίζονται οι επαφές και οι δράσεις της ελληνικής κυβέρνησης ώστε να αντιμετωπιστεί το κόστος που θα έχει για τους παραγωγούς το εμπάργκο στην εισαγωγή αγροτικών προϊόντων που επέβαλε η Ρωσία.

Μέχρι αύριο, αναμένεται να έχουν δοθεί υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης τα στοιχεία για το σύνολο της αναμενόμενης παραγωγής ροδάκινων και νεκταρινιών, την ασυγκόμιστη παραγωγή καθώς και την παραγωγή που βρίσκεται σε ψυγεία.

Για αυτό το ζήτημα εστάλη επείγον έγγραφο από τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής στους νομούς Ημαθίας, Πέλλας, Κοζάνης, Λάρισας, Φλώρινας, Πιερίας και Θεσσαλονίκης, ώστε να ξεκινήσει το δεύτερο στάδιο αντιμετώπισης του προβλήματος.

Πρόκειται για την ακριβή κοστολόγηση των αποζημιώσεων που θα εγκρίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση για κάθε χώρα, και αφού ολοκληρωθεί ένας κύκλος διαβουλεύσεων σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Καρασμάνης είχε αναλάβει πριν από ένα μήνα την πρωτοβουλία για τη στήριξη των παραγωγών, καθώς η εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία δυσχέραινε τις εξαγωγές προκαλώντας αύξηση του μεταφορικού κόστους με αρνητικό αντίκτυπο στις τιμές παραγωγού.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, ο κ. Καρασμάνης στις επαφές του με τον Επίτροπο Γεωργίας Ντάτσιαν Τσιόλος, ζήτησε για πρώτη φορά τη στήριξη του εισοδήματος των παραγωγών, τόσο των οργανωμένων σε ομάδες, όσο και των μεμονωμένων παραγωγών, μέσω της ενεργοποίησης του Ταμείου Διαχείρισης Κρίσεων που διαθέτει η ΕΕ.

Ο κ. Τσιόλος έδειξε έμπρακτο ενδιαφέρον και ζήτησε να υποβληθεί φάκελος με όλες τις πτυχές του προβλήματος, όπως και έγινε άμεσα.

Στη συνέχεια και σε συνεννόηση του Έλληνα υπουργού με τις αντιπροσωπευτικότερες χώρες στην παραγωγή ροδακίνων και νεκταριών (Ιταλία, Ισπανία και Γαλλία), εστάλη κοινό υπόμνημα στην Κομισιόν, που αποτελεί και τη βάση για τη συνολική αντιμετώπιση του ζητήματος.