Μέχρι και την Παρασκευή που το θερμόμετρο θα «σκαρφαλώσει» στους 41 βαθμούς Κελσίου, ο παρατεταμένος καύσωνας θα έχει εξαντλήσει τις φυσικές αντοχές πολιτών και κρατικού μηχανισμού.

Η τρελή κούρσα του υδράργυρου προς την... κορυφή ξεκινά με θερμοκρασίες που αγγίζουν τους 38 βαθμούς υπό σκιάν.

Ήδη, πάντως, από τις 12 το μεσημέρι της Τρίτης στο κέντρο της Αθήνας και σε άλλες μεγάλες πόλεις τα θερμόμετρα έδειξαν 40 βαθμούς.

Σε συναγερμό η κρατική μηχανή

Πέραν των συστάσεων της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, το υπουργείο Υγείας έθεσε σε ετοιμότητα τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας της χώρας ώστε να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενα έκτακτα περιστατικά. 

Ταυτόχρονα εξέδωσε οδηγίες για την αντιμετώπιση του επερχόμενου καύσωνα.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο δίνει τις ακόλουθες συμβουλές:

  • Αποφυγή έκθεσης στο ηλιακό φως.
  • Αναζήτηση σκιερών και δροσερών μερών.
  • Προτίμηση στα ανοιχτόχρωμα και ελαφρά ρούχα, κάλυψη κεφαλής ( χρησιμοποίηση καπέλου, ομπρέλας κλπ).
  • Αποφυγή βαριάς σωματικής εργασίας,

Ιδιαίτερη προσοχή στη διατροφή, όπως:

  • Πρόσληψη άφθονων υγρών, κατά προτίμηση νερού και φυσικών χυμών. 2. Αποφυγή των οινοπνευματωδών ποτών. 3. Ολιγοθερμική δίαιτα, που θα περιλαμβάνει κυρίως λαχανικά και φρούτα πάσης φύσεως, με περιορισμό των λιπαρών.
  • Συχνά λουτρά.
  • Τα βρέφη και τα παιδιά να ντύνονται όσο γίνεται πιο ελαφρά.

Περισσότερη προσοχή να δοθεί στις ομάδες υψηλού κινδύνου του καύσωνα, που είναι:

  • Όλα τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών
  • Όλα τα άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, όπως καρδιοπάθειες, νεφροπάθειες, πνευμονοπάθειες, ηπατοπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη κλπ.
  • Όλα τα άτομα που για καθαρά ιατρικούς λόγους παίρνουν φάρμακα για τα χρόνια νοσήματά τους, όπως π.χ. τα διουρητικά, τα αντιχολινεργικά, τα ψυχοφάρμακα, τα ορμονούχα (συμπεριλαμβανομένης της ινσουλίνης και των αντιδιαβητικών δισκίων). Ιδιαίτερα κατά την περίοδο των υψηλών θερμοκρασιών περιβάλλοντος θα πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους για την ενδεχόμενη τροποποίηση της δοσολογίας.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς

Στην κατηγορία κινδύνου 4 βρίσκεται η Κεντρική Ελλάδα σήμερα, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Ιδιαίτερα αυξημένη πρέπει να είναι η προσοχή στην Περιφέρεια Αττικής, στην Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας (νότια), στην Κεντρική και Νότια Εύβοια.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τους οργανισμούς περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης των παραπάνω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Με βάση τα προβλεπόμενα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας παρακαλεί τους πολίτες να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.