Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου


Τα μυστικά της Αμφίπολης προσπαθούν να «ξεκλειδώσουν» ιστορικοί και αρχαιολόγοι.

Ο μεγαλειώδης τάφος γεννά και προσδοκίες, ότι ίσως ανακαλύφθηκε αυτό που ο ελληνισμός αναζητά στο πέρασμα των αιώνων.

«Είμαι πεπεισμένος ότι πρόκειται για το κενοτάφιο του Μεγάλου Αλεξάνδρου», είπε το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό Antenna ο Σαράντος Καργάκος, αναπτερώνοντας τις ελπίδες αυτές.

«Αποκλείεται. Ο Αλέξανδρος είναι θαμμένος στην Αλεξάνδρεια», απαντά μέσω του newpost ο καθηγητής Αρχαιολογίας Δημήτρης Παντερμαλής.

Άλλοι πάλι λένε πως πρόκειται για τον τάφο της νόμιμης συζύγου του Μεγάλου Αλεξάνδρου Ρωξάνης και του γιου της. Αλεξάνδρου Δ'.

«Θα αργήσει η μεγάλη αποκάλυψη» 

«Είναι οι στιγμές της μεγάλης αναμονής. Το μυστικό της Αμφίπολης θα αργήσει να αποκαλυφθεί», λέει στο newpost ο Δημήτρης Παντερμαλής.

Ο κ. Παντερμαλής επιβεβαιώνει ότι πρόκειται για κάτι πολύ σημαντικό: «Ο ασυνήθιστα μεγάλος περίβολος και το λιοντάρι ως ταφικό σήμα, δείχνουν ότι θα αποκαλυφθεί κάτι πολύ σπουδαίο».

Όχι όμως ο τάφος του βασιλιά: «Ο Μέγας Αλέξανδρος ετάφη στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Αποκλείεται, λοιπόν, στη Μακεδονία να βρεθεί ο τάφος του», λέει με βεβαιότητα. 

«Το σκήνωμα του Αλεξάνδρου έχει μεταφερθεί στη Μακεδονία» 

Πεπεισμένος ότι πρόκειται για τον τάφο της σπουδαιότερης μορφής των ελληνιστικών χρόνων είναι ο ιστορικός Σαράντος Καργάκος.

«Η Ολυμπιάδα, -μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου-που κυριάρχησε στη Μακεδονία, ενώ έφερε τη Ρωξάνη και τον Αλέξανδρο τον Δ΄ από την Ασία, είναι δυνατό να μην φρόντισε να φέρει το σκήνωμα του γιου της;», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Από 1990 είχα διατυπώσει μια υποψία, ότι αν πρόκειται να βρεθεί κενοτάφιο του Αλεξάνδρου, θα πρέπει να βρίσκεται στη Μακεδονία.
'Εχουμε πληθώρα συγγραφέων που έζησαν στην Αλεξάνδρεια, αλλά οι μαρτυρίες για την ύπαρξη τάφου στην αιγυπτιακή πόλη είναι ανεπαρκείς», συμπλήρωσε.