Τουλάχιστον 12.000 τόνοι ροδάκινων στα ψυγεία της Ημαθίας λόγω του ρωσικού εμπάργκο

Τουλάχιστον 12.000 τόνοι ροδάκινων στα ψυγεία της Ημαθίας λόγω του ρωσικού εμπάργκο

Μια πρώτη εικόνα για τις επιπτώσεις  στους παραγωγούς του ρωσικού εμπάργκο στις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων άρχισε να σχηματίζεται σήμερα με την απογραφή των αδιάθετων ροδάκινων και νεκταρινιών στο Νομό Ημαθίας. Την επόμενη εβδομάδα η συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, τουλάχιστον 12.000 τόνοι έχουν «ξεμείνει» στα ψυγεία των μεγάλων συνεταιρισμών της Ημαθίας, ενώ άλλοι 13.000 τόνοι περίπου υπολογίζεται ότι βρίσκονται ασυγκόμιστοι στα δέντρα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της απογραφής, την οποία ολοκλήρωσε σήμερα η τοπική Διεύθυνση Γεωργίας, σε συνεργασία με το Επιμελητήριο.

Στον νομό παράγονται συνολικά 140.000 ροδάκινων και 60.000 τόνοι νεκταρινιών ετησίως, ενώ αύριο αναμένεται να ολοκληρωθεί η αντίστοιχη απογραφή και για την περιοχή της Πέλλας.

Μαζί με την απογραφή αναζητούνται και τρόποι ώστε να προωθήσουν τα προϊόντα σε άλλες αγορές ή να διατεθούν. Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας Χρήστος Γιαννακάκης κάποιες από τις νταλίκες που είχαν φτάσει στα ρωσικά σύνορα άρχισαν σιγά-σιγά να επιστρέφουν στη Βέροια, αρκετά είναι τα φορτία που θα επιδιωχθεί να πουληθούν «καθ' οδόν».

«Μέσω τηλεφωνικών επικοινωνιών με ήδη υφιστάμενους πελάτες μας στην Ουκρανία, την Τσεχία, την Πολωνία και την Ουγγαρία, επιδιώκουμε να πουλήσουμε εκεί τα φρούτα που βρίσκονται στα ψυγεία των φορτηγών, ακόμη και σε πολύ χαμηλές τιμές, ώστε αυτά να μην επιστρέψουν πίσω γεμάτα» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι η λύση αυτή θα επιδιωχθεί για το σύνολο σχεδόν των 70 φορτίων, βάρους 20 τόνων έκαστο, τα οποία είχαν εκτελωνιστεί στη Βέροια τις προηγούμενες ημέρες, με προορισμό τη Ρωσία.

Σε μία παράλληλη εξέλιξη, η συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργο Καρασμάνη, ορίστηκε για τις αρχές τις επόμενης εβδομάδας, ώστε να συζητηθούν τα επόμενα βήματα.

Ταυτόχρονα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στις στις Βρυξέλλες αύριο για το θέμα, τα αποτελέσματα της οποίας θα συζητηθούν στη σύσκεψη με τον υπουργό, όπως και τα αιτήματα των εξαγωγέων και άλλων πληττόμενων κλάδων.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο