Επί ποδός βρίσκονται οι αρμόδιες κοινωνικές υπηρεσίες και το υπουργείο Υγείας για τον καύσωνα, ο οποίος αναμένεται αύριο, Πέμπτη και μεθαύριο να κορυφωθεί.

Ειδικότερα, για αύριο αναμένεται στην Αθήνα η θερμοκρασία να κυμανθεί από 24 έως 38 βαθμούς Κελσίου, ενώ στη Θεσσαλονίκη από 22 έως 37. 

Την Παρασκευή  μάλιστα, το θερμόμετρο στην Αττική αναμένεται να «σκαρφαλώσει» στους 41 βαθμούς Κελσίου.

Κλιματιζόμενες αίθουσες σε Αθήνα - Πειραιά

Οι υψηλές θερμοκρασίες που έθεσαν τις αρμόδιες υπηρεσίες σε συναγερμό.

Ο δήμος Αθηναίων ανακοίνωσε ότι οι κλιματιζόμενες αίθουσες σε έξι Λέσχες Φιλίας στις περιοχές Αγίου Παύλου, Κουκακίου, Νέου Κόσμου, Αμπελοκήπων, Κάτω Πετραλώνων και Κολοκυνθούς θα είναι ανοιχτές για τους πολίτες αύριο και μεθαύριο από τις 9 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα.

Αντίστοιχα μέτρα έλαβε ο δήμος Πειραιά, που θα διατηρήσει ανοιχτές από την Πέμπτη ως το Σάββατο και από τις 08:00 έως τις 22:00, τις κλιματιζόμενες αίθουσες των Κέντρων Αγάπης και Αλληλεγγύης του Δήμου, στην οδό  Αντωνίου Θεοχάρη 35-37 και  Βασιλέως Γεωργίου Β' 9-11.

Συναγερμός στο υπουργείο Υγείας

Το υπουργείο Υγείας  προετοιμάζεται για έκτακτα περιστατικά. Τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας βρίσκονται σε ετοιμότητα, ενώ εκδόθηκαν συστάσεις και οδηγίες για την αντιμετώπιση του καύσωνα.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο δίνει τις ακόλουθες συμβουλές:

 • Αποφυγή έκθεσης στο ηλιακό φως.
 • Αναζήτηση σκιερών και δροσερών μερών.
 • Προτίμηση στα ανοιχτόχρωμα και ελαφρά ρούχα, κάλυψη κεφαλής ( χρησιμοποίηση καπέλου, ομπρέλας κλπ).
 • Αποφυγή βαριάς σωματικής εργασίας,
 • Συχνά λουτρά.

 • Τα βρέφη και τα παιδιά να ντύνονται όσο γίνεται πιο ελαφρά.

Ιδιαίτερη προσοχή στη διατροφή, όπως:

 1. Πρόσληψη άφθονων υγρών, κατά προτίμηση νερού και φυσικών χυμών.
 2. Αποφυγή των οινοπνευματωδών ποτών.
 3. Ολιγοθερμική δίαιτα, που θα περιλαμβάνει κυρίως λαχανικά και φρούτα πάσης φύσεως, με περιορισμό των λιπαρών.

Περισσότερη προσοχή να δοθεί στις ομάδες υψηλού κινδύνου του καύσωνα, που είναι:

 • Όλα τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών
 • Όλα τα άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, όπως καρδιοπάθειες, νεφροπάθειες, πνευμονοπάθειες, ηπατοπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη κλπ.
 • Όλα τα άτομα που για καθαρά ιατρικούς λόγους παίρνουν φάρμακα για τα χρόνια νοσήματά τους, όπως π.χ. τα διουρητικά, τα αντιχολινεργικά, τα ψυχοφάρμακα, τα ορμονούχα (συμπεριλαμβανομένης της ινσουλίνης και των αντιδιαβητικών δισκίων). Ιδιαίτερα κατά την περίοδο των υψηλών θερμοκρασιών περιβάλλοντος θα πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους για την ενδεχόμενη τροποποίηση της δοσολογίας.