Τρεις ιδιοκτήτες καταστημάτων συνελήφθησαν στη Θεσσαλονίκη, με την κατηγορία ότι πουλούσαν απαγορευμένα παιδικά πυροτεχνήματα, ενόψει του Πάσχα.

Όπως ανακοίνωσε η αστυνομία στα καταστήματα των τριών συλληφθέντων (δύο άνδρες και μια γυναίκα) βρέθηκαν 5.575 είδη πυροτεχνουργίας, τα οποία κατηγορούνται ότι πουλούσαν χωρίς την απαραίτητη άδεια εμπορίας.

Με αφορμή τους τραυματισμούς που σημειώνονται κάθε χρόνο τέτοια εποχή, εξαιτίας του πασχαλινού εθίμου η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης ενημερώνει ότι τα είδη πυροτεχνίας (κροτίδες, βεγγαλικά, φωτοβολίδες, πυροτεχνήματα κ.α.) δεν είναι παιχνίδι, ενώ κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι τα πυροτεχνήματα που κυκλοφορούν παράνομα, πληρούν έστω και στοιχειώδη κριτήρια ασφαλείας.

Επίσης υπενθυμίζει ότι:

- κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι υπάρχει απόλυτα ασφαλής μέθοδος χρήσης των ειδών αυτών και άρα ότι δεν θα προκληθούν ατυχήματα κατά τη χρήση τους,

- η κατοχή και η χρήση τους, εκτός από τις περιπτώσεις που προβλέπει ο νόμος, είναι παράνομη και διώκεται ποινικά,

- η πώλησή τους από πλανόδιους πωλητές, αλλά και καταστήματα χωρίς άδεια είναι παράνομη και διώκεται ποινικά,

- η κατασκευή, αποθήκευση και κυκλοφορία αυτοσχέδιων ειδών πυροτεχνίας αποτελεί ιδιαίτερα επιβαρυντική περίπτωση ως προς τις ποινικές συνέπειες,

- είναι εξαιρετικά επικίνδυνη πράξη η κατασκευή αυτοσχέδιων πυροτεχνημάτων.

Εξάλλου, σύμφωνα με το νόμο, διώκονται οι γονείς των ανηλίκων που κατασκευάζουν, κατέχουν, ή χρησιμοποιούν πυροτεχνήματα, κροτίδες και αυτοσχέδια εκρηκτικά.