Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου

Με υποσχέσεις τους απευθύνουμε την πρόσκληση, με χορούς και τραγούδια τους υποδεχόμαστε.
Κι ύστερα τους στέλνουμε στα πιο διάσημα παραθεριστικά κέντρα.... ξυπόλητους σε αγκάθια.
Τα ελληνικά νησιά και οι παραλιακές περιοχές της χώρας «βογκάνε» στην κυριολεξία από την έλλειψη γιατρών.
Τόσο που το σχέδιο της κυβέρνησης, όπως αποκαλύφθηκε, είναι να συνταγογραφούν συνταξιούχοι γιατροί και εθελοντικά όπου παραστεί ανάγκη.
 
«Είναι γνωστό ότι η χώρα υπολείπεται γιατρών σε αγροτικά ιατρεία, νησιά και παραμεθόριες περιοχές.Το επισημαίνουμε συνέχεια.Πενήντα αγροτικά ιατρεία σήμερα στη νησιωτική Ελλάδα είναι χωρίς γιατρό», λέει στο newpost ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Γιώργος Πατούλης.
 
Μάλιστα, όπως καταγγέλλει, πολλά λεφτά χάνονται από τις χωρίς λόγο αεροδιακομιδές ασθενών, λόγω του... φόβου των ανειδίκευτων γιατρών να αναλάβουν ακόμη και το πιο απλό περιστατικό.
 
«Κάθε αεροδιακομιδή κοστίζει από 10.000 έως 15.000 ευρώ. Τη θερινή περίοδο οι νεαροί γιατροί ζητούν ελικόπτερο ακόμη και για μια απλή γρίπη, γιατί φοβούνται να αναλάβουν μόνοι την ευθύνη, ενώ δεν έχουν τη γνώση και την εμπειρία να διακρίνουν αν πίσω από απλά συμπτώματα κρύβεται κάτι πιο σοβαρό», λέει χαρακτηριστικά.
 
Χαρακτηριστικός της έλλειψης σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό είναι ο τρόπος με τον οποίο εξετάζονται οι κάτοικοι του συμπλέγματος των μικρών Κυκλάδων- νησιά που το καλοκαίρι «βουλιάζουν» από επισκέπτες: με εθελοντές «γυρολόγους»
 
Οι κάτοικοι των νησιών αυτών, τελευταία φορά είδαν... άσπρη μπλούζα το Μάϊο, όταν οι εθελοντές γιατροί της «Ομάδας Αιγαίου» επισκέφθηκαν τα νησιά αυτά χρηματοδοτούμενοι, μάλιστα, από χορηγό που έβαλε... βενζίνη στα σκάφη τους.