Και σήμερα αναμένεται να συνεχιστεί ο καύσωνας στην Αθήνα, με τον υδράργυρο να σκαρφαλώνει στους 38 βαθμούς στην Αττική.

Όπως ανακοίνωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, σήμερα Σάββατο, 16 τρέχοντος, θα επικρατήσει γενικά αίθριος καιρός σε όλη τη χώρα. Τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες θα υπάρξουν τοπικές νεφώσεις με πιθανότητα πρόσκαιρων βροχών στα ορεινά της Α.Μακεδονίας και της Θράκης.

Οι άνεμοι στα δυτικά και τα νότια θα είναι9 βορειοδυτικοί 4 με 6 και πιθανώς 7 μποφόρ.

Στην Αττική ο καιρός θα είναι αίθριος και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22 έως 38 βαθμούς κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη θα είναι γενικά αίθριος ενώ η θερμοκρασία δεν θα υπερβεί τους 36 βαθμούς κελσίου.

Αύριο Κυριακή, θα επικρατήσουν στα κεντρικά και στα βόρεια λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με πρόσκαιρες βροχές ή και καταιγίδες, κυρίως στα βόρεια. Τα φαινόμενα πιθανόν να είναι κατά τόπους έντονα, αλλά πρόσκαιρα. Στις υπόλοιπες περιοχές ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος και η θερμοκρασία θα είναι σε πτώση.

Η παράταση του καύσωνα σήμανε ταυτόχρονα και παράταση του συναγερμού. Στα μεγάλα αστικά κέντρα -Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη- οι δήμοι θα λειτουργήσουν  και σήμερα κλιματιζόμενες αίθουσες για τις ευπαθείς ομάδες. 

Έτσι, ανοιχτές θα είναι οι κλιματιζόμενες αίθουσες σε έξι Λέσχες Φιλίας στις περιοχές Αγίου Παύλου, Κουκακίου, Νέου Κόσμου, Αμπελοκήπων, Κάτω Πετραλώνων και Κολοκυνθούς στην Αθήνα.

Στον Πειραιά, από τις 08:00 έως τις 22:00, θα παραμείνουν ανοιχτές οι κλιματιζόμενες αίθουσες των Κέντρων Αγάπης και Αλληλεγγύης του Δήμου.  

Με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του Δήμου Θεσσαλονίκης και περιφερειακών Δήμων διατίθενται οι παρακάτω αίθουσες για άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, προκειμένου να προστατευθούν από τον καύσωνα: 

Το συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης» της ΔΕΘ. Τα 10ο και 5ο ΚΑΠΗ του Δήμου Θεσσαλονίκης καθώς και το Ανοιχτό Κέντρο Ημερήσιας Υποδοχής Αστέγων.

Στο Δήμο Νεάπολης - Συκεών διατίθενται οι παρακάτω χώροι: Στη Δημοτική Ενότητα Συκεών το Γ' ΚΑΠΗ - ΚΗΦΗ και το δημαρχείο Νεάπολης - Συκεών, στη Δημοτική Ενότητα Νεάπολης το Α' ΚΑΠΗ, στη Δημοτική Ενότητα Αγίου Παύλου το Γ' ΚΑΠΗ και στη Δημοτική Ενότητα Πεύκων η αίθουσα συσκέψεων και το ΚΑΠΗ στο πρώην δημαρχείο.

Οι συστάσεις του υπουργείου Υγείας

Ταυτόχρονα σε ετοιμότητα είναι τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών. 

Το υπουργείο Υγείας συστήνει: 

- Αποφυγή έκθεσης στο ηλιακό φως

- Αναζήτηση σκιερών και δροσερών μερών

- Προτίμηση στα ανοιχτόχρωμα και ελαφρά ρούχα και κάλυψη κεφαλιού (χρήση, ομπρέλας κ.λπ.)

- Αποφυγή βαριάς σωματικής εργασίας

Ιδιαίτερη προσοχή συστήνεται στη διατροφή. Οι ειδικοί συμβουλεύουν να καταναλώνονται άφθονα υγρά κατά προτίμηση νερό και φυσικοί χυμοί, αποφυγή των οινοπνευματωδών ποτών, ολιγοθερμιδική δίαιτα, που θα περιλαμβάνει κυρίως λαχανικά και πάσης φύσεως φρούτα, με περιορισμό των λιπαρών, συχνά λουτρά και ελαφρύ ντύσιμο σε βρέφη και παιδιά.

Το υπουργείο Υγείας εφιστά επίσης την προσοχή στις αποκαλούμενες ομάδες υψηλού κινδύνου του καύσωνα, που είναι τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, τα άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, όπως καρδιοπάθειες, νεφροπάθειες, πνευμονοπάθειες, ηπατοπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη κ.λπ. και τα άτομα τα οποία, για καθαρά ιατρικούς λόγους, παίρνουν φάρμακα για τα χρόνια νοσήματά τους, όπως διουρητικά, αντιχολινεργικά, ψυχοφάρμακα, ορμονούχα (συμπεριλαμβανομένης της ινσουλίνης και των αντιδιαβητικών δισκίων). 

Ιδιαίτερα κατά την περίοδο των υψηλών θερμοκρασιών  θα πρέπει να συμβουλεύονται τον γιατρό τους για ενδεχόμενη τροποποίηση της δοσολογίας.