Με ειδικό γερανό για να αποσπάσουν τις μαρμάρινες πλάκες που πλαισιώνουν τις Σφίγγες, οι αρχαιολόγοι στον Τύμβο Καστά στην Αρχαία Αμφίπολη ελπίζουν να εισέλθουν στο ταφικό μνημείο. Οι ανασκαφές άρχισαν ξανά σήμερα νωρίς το πρωί ύστερα από τριήμερο διάλειμμα.

Στις 9 το πρωί ο ειδικός γερανός έφτασε στον χώρο της αρχαιολογικής ανασκαφής ώστε να αποσπάσει, με μεγάλη προσοχή, τις μαρμάρινες πλάκες, οι οποίες εκτιμάται ότι ζυγίζουν μισό τόνο η κάθε μία.

Παράλληλα, εκατοντάδες τουρίστες συνεχίζουν να φτάνουν στη Μεσολακιά και προσπαθούν για να προσεγγίσουν στον λόφο Καστά και από εκεί να δουν ένα πολύ μικρό τμήμα του τεράστιου περιβόλου του ταφικού μνημείου.

Η ανακοίνωση  του υπουργείου Πολιτισμού

Η ανασκαφή στον τύμβο Καστά στην Αμφίπολη εξελίσσεται σύμφωνα με την επιστημονική δεοντολογία.

Ήδη σήμερα ξεκίνησαν οι προεργασίες για την ασφαλή μετατόπιση των λίθων του προστατευτικού τοίχου. Δημοσιεύματα περί μετακινήσεως των δύο μαρμάρινων σφιγγών δεν ευσταθούν.

Το Υπουργείο Πολιτισμού από σήμερα θα ενημερώνει τακτικά την κοινή γνώμη για την πορεία της ανασκαφής.

Η αγωνία για την είσοδο στο τάφο

Οι αρχαιολόγοι βρίσκονται ένα βήμα πριν φτάσουν στο απάτητο έδαφος. Εκεί είναι πιθανό να βρουν κατάλοιπα που άφησαν πίσω τους επισκέπτες του τάφου, και βέβαια υπολείμματα από την ταφική πυρά του νεκρού ή σπασμένα κεραμικά. Τα κεραμικά θα έχουν καθοριστική σημασία για την ακριβέστερη χρονολόγηση του τάφου.

Το επόμενο βήμα είναι να πέσει ο τοίχος που εντοπίστηκε και οποίος κατασκευάστηκε μετά την ταφή προκειμένου να προστατεύσει τον τάφο. Πέτρα πέτρα θα πέσει ο τοίχος ενώ ταυτόχρονα κάθε κομμάτι θα καταγράφεται και θα φυλάσσεται από την ομάδα αρχαιολόγων.

Αν δεν μεσολαβεί και άλλος τοίχος τότε οι αρχαιολόγοι θα βρεθούν μπροστά στην είσοδο του τάφου.

Μια γεωφυσική διασκόπηση που έχει γίνει, σύμφωνα με το Εθνος και την Αγγελική Κώττη, «δείχνει ότι στο εσωτερικό υπάρχουν τρεις χώροι. Η χειρότερη περίπτωση είναι να έχει καταρρεύσει η οροφή και να έχει γεμίσει όλος ο χώρος με τόνους χώματος. Σε αυτή την περίπτωση θα γίνει η μεταφορά του με προσοχή, διότι ενδιάμεσα είναι δυνατόν να υπάρχουν κάποια κτερίσματα.

Αν δεν έχει πέσει χώμα και οι χώροι είναι άδειοι, τηρώντας πάντοτε την αρχαιολογική δεοντολογία, οι αρχαιολόγοι θα φωτογραφήσουν, θα αποτυπώσουν και θα πουν. Τότε θα διαπιστώσουν αν είναι ασύλητος. Εφόσον είναι, ο κίνδυνος να έχουν απομακρυνθεί σημαντικά στοιχεία υπάρχει. Σε αυτή την περίπτωση οι επιστήμονες θα πρέπει να στηριχθούν σε ό,τι καταφέρουν να βρουν. Χωρίς να αποκλείεται να εντοπισθεί και επιγραφή που να λέει «Χ (στη γενική) ειμί».