Συνεχίζεται η ψηφιακή διαδικτυακή έρευνα σε 24ωρη βάση για τον εντοπισμό χρηστών διαδικτύου που εκδηλώνουν πρόθεση αυτοκτονίας μέσω ίντερνετ.

Από την αρχή του έτους, η Διεύθυνση Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος  απέτρεψε συνολικά159  περιπτώσεις πρόθεσης αυτοκτονίας μέσω διαδικτύου 38 εκ των οποίων το χρονικό διάστημα από 1-7-2014 μέχρι και 12-8-2014.

Σε όλες τις περιπτώσεις προηγήθηκε επικοινωνία με τους διαχειριστές του ιστοτόπου, όπου πραγματοποιούνταν η επίμαχη ανάρτηση. Έπειτα από την ψηφιακή ανάλυση των ηλεκτρονικών ιχνών κάθε περίπτωσης, ταυτοποιήθηκαν τα πλήρη στοιχεία του εκάστοτε κατόχου της επίμαχης σύνδεσης του διαδικτύου.

Στη συνέχεια, με την άμεση συνδρομή των κατά τόπους αρμόδιων Αστυνομικών Τμημάτων εντοπίστηκαν τα άτομα που προέβησαν στις αναρτήσεις με περιεχόμενο αυτοκτονικού ιδεασμού.

Ιδίατερα επικίνδυνες περιπτώσεις

Σε δεκαπέντε περιπτώσεις κρίθηκε σκόπιμη η μεταφορά των εμπλεκομένων ατόμων σε εφημερεύουσες ψυχιατρικές κλινικές, ενώ σε οχτώ περιπτώσεις, εκ των οποίων τρεις τον τελευταίο μήνα, κρίθηκε αναγκαία η παραμονή των ατόμων σε αυτές για νοσηλεία. Σε τέσσερις περιπτώσεις τα εμπλεκόμενα άτομα μεταφέρθηκαν σε ιδιαίτερα άσχημη κατάσταση στα εφημερεύοντα νοσοκομειακά ιδρύματα, κατόπιν κατάποσης ποσότητας χαπιών, και παρέμειναν σε αυτά για νοσηλεία.

Σε 14 περιπτώσεις, προέκυψε ότι τα εμπλεκόμενα άτομα διέμεναν στο εξωτερικό και ενημερώθηκαν οι αρμόδιες αστυνομικές αρχές μέσω της Interpol.

Συγκεκριμένα, δύο περιπτώσεις εκδήλωσης πρόθεσης αυτοκτονίας μέσω διαδικτύου σημειώθηκαν στην Κύπρο, τρεις στη Γερμανία, δύοστην Ιταλία και από μία σε Αυστρία, Αγγλία, Ισλανδία, Μολδαβία, Ολλανδία, Κροατία και Γαλλία.