«Πόλεμος» ιατροδικαστών ξέσπασε για τα αίτια του θανάτου της 56χρονης τετραπληγικής που έχασε τη ζωή της πριν από περίπου τρεις εβδομάδες στα Χανιά, σε ένα συμβάν που συγκλόνισε όλη την Ελλάδα.

Πρόκειται για τη γυναίκα που εξέπνευσε μία ώρα μετά τη διακοπή ρεύματος στην οποία προχώρησε η ΔΕΗ λόγω χρεών, στις αρχές Ιουλίου και ενώ, όπως καταγγέλλουν οι γιοι της, η επιχείρηση γνώριζε ότι ζούσε με μηχανική υποστήριξη. Η 56χρονη έπασχε από διπλή καρδιολογική πάθηση και σύμφωνα με την ιατροδικαστική εκτίμηση, «οποιαδήποτε αιτία θα οδηγούσε σε μείωση της οξυγόνωσης της θα ήταν μοιραία για τη ζωή της».

Ο ορισθείς από την αστυνομία στα πλαίσια της προανάκρισης ιατροδικαστής Αντώνης Παπαδομανωλάκης σημείωσε μιλώντας στο cretapost ότι ο θάνατος της 56χρονης  προήλθε από τη διακοπή της μηχανικής υποστήριξης:

«Από την πρώτη εξέταση και τα ιστολογικά στοιχεία που ερεύνησα διεπίστωσα ότι η γυναίκα έπασχε από στεφανιαία νόσο (ισχαιμική καρδιοπάθεια) καθώς και μια πνευμονολογικής αιτίας καρδιοπάθεια. Επιβεβαιώθηκε δηλαδή η αρχική μακροσκοπική διάγνωση. Σε ό,τι αφορά τώρα τη διακοπή λειτουργίας των μηχανημάτων έχω να πως το εξής. Οι προϋπάρχουσες δύο καρδιοπάθειες που είχε η γυναίκα έκαναν την καρδιά στο σύνολό της να είναι ευάλωτη σε οποιαδήποτε κατάσταση που θα έχει ελλιπής οξυγόνωση. Δηλαδή αν για οποιαδήποτε αιτία ελάττωναν την παροχή οξυγόνου μέσω του αίματος στην καρδιά ήταν επόμενο ότι θα επιτείνει την ίδια υπάρχουσα σοβαρή πάθηση».

ΔΕΗ: Από φυσικά αίτια ο θάνατος

Τη δική της άποψη για το θέμα δίνει η ΔΕΗ, έπειτα από Ιατροδικαστική Γνωμάτευση που διενήργησε ο τεχνικός της σύμβουλος, Ιατροδικαστής Ε. Σπανουδάκη. Όπως αναφέρει η επιχείρηση,ο θάνατος της γυναίκας αποδίδεται σε φυσικά αίτια.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της επιχείρησης:

Με αφορμή δημοσιεύματα ηλεκτρονικού τύπου σχετικά με τα αίτια θανάτου της Ευτυχίας Ποποδάκη στα Χανιά, Κρήτης, η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού είναι αναγκασμένη να δημοσιοποιήσει στοιχεία από την επίσημη Ιατροδικαστική Γνωμάτευση που διενήργησε ο τεχνικός της σύμβουλος, Ιατροδικαστής κα Ε. Σπανουδάκη, τα συμπεράσματα της οποίας έχουν ως εξής:

· Δεν μπορεί να θεωρηθεί ο θάνατος λόγω ασφυξίας – ανοξίας (λόγω διακοπής της παροχής του ρεύματος) διότι δεν υπάρχουν τα ανάλογα ιατροδικαστικά ευρήματα.

· Ο χρόνος θανάτου δεν μπορεί να προσδιοριστεί επακριβώς αλλά να τοποθετηθεί στο χρονικό διάστημα στο οποίο η γυναίκα παρέμεινε στο σπίτι μόνη της, δηλαδή από 10:30-14:30.

· Όπως προκύπτει από τα ευρήματα της ιατροδικαστικής εξέτασης ο θάνατος οφείλεται σε στένωση της δεξιάς στεφανιαίας αρτηρίας συνεπεία στεφανιαίας αθηρωματοσκλήρυνσης και ταξινομείται ως φυσικός.

«Θα τα πούμε στα δικαστήρια» δηλώνει ο γιος της 56χρονης

Σε δηλώσεις του στο newpost, ο γιος της 56χρονης Ανδρέας Ποποδάκης, τόνισε πως «ο ιατροδικαστής ήταν ο εντεταλμένος από την αστυνομία και τον ευχαριστώ γιατί είπε την αλήθεια, αν και του είχα απόλυτη εμπιστοσύνη όπως έχω και σε όλους τους κρατικούς λειτουργούς».

Συνεχίζοντας, επεσήμανε:

«Για την απάντηση της ΔΕΗ το μόνο που έχω να πω είναι "θα τα πούμε στα δικαστήρια"».