current views are: 2

18 Αυγούστου 2014
Δημοσίευση18:26

Euobserver: Στα 30 εκατ. ευρώ οι αποζημιώσεις στους παραγωγούς ροδάκινου για το εμπάργκο

Για τη σταθεροποίηση των τιμών των τροφίμων προορίζονται τα 125 εκατ. ευρώ που αποδέσμευσε η Κομισιόν σήμερα, για να αντισταθμίσει τις απώλειες για τους παραγωγούς λόγω του ρωσικού εμπάργκο. 

Δημοσίευση 18:26’
αρθρο-newpost

Για τη σταθεροποίηση των τιμών των τροφίμων προορίζονται τα 125 εκατ. ευρώ που αποδέσμευσε η Κομισιόν σήμερα, για να αντισταθμίσει τις απώλειες για τους παραγωγούς λόγω του ρωσικού εμπάργκο. 

Για τη σταθεροποίηση των τιμών των τροφίμων προορίζονται τα 125 εκατ. ευρώ που αποδέσμευσε η Κομισιόν σήμερα, για να αντισταθμίσει τις απώλειες για τους παραγωγούς λόγω του ρωσικού εμπάργκο

Τα μέτρα στήριξης της αγοράς μέσω αποζημιώσεων για την απόσυρση προϊόντων αφορούν στα καρότα, τις τομάτες, τα λάχανα, τις πιπεριές, τα κουνουπίδια, τα αγγούρια και τα αγγουράκια, τα μανιτάρια, τα μήλα, τα αχλάδια, τα φρούτα του δάσους, τα επιτραπέζια σταφύλια και τα ακτινίδια

Όπως αναφέρει η  διαδικτυακή πύλη euobserver.com, η κίνηση αυτή έρχεται σε σε συνέχεια της ανακοίνωσης της Επιτροπής ότι θα διαθέσει μέχρι 30 εκατ. ευρώ για τις απώλειες που υπέστησαν οι ροδακινοπαραγωγοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη ρωσική απαγόρευση εισαγωγής αγροτικών προϊόντων.

Επιπλέον εμπειρογνώμονες των κρατών μελών στον τομέα της γεωργίας θα συναντηθούν ξανά στις Βρυξέλλες την ερχόμενη Παρασκευή για να δουν αν υπάρχουν και άλλοι τομείς που χρειάζονται βοήθεια από το ταμείο της ΕΕ με προϋπολογισμό 420 εκατ. ευρώ που θα χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη των εξόδων.

Όπως αναφέρεται, σύμφωνα με το πρόγραμμα, οι παραγωγοί μπορούν να αποσύρουν μέχρι το 5% της παραγωγής τους για να χρησιμοποιηθεί ως λίπασμα ή να δοθεί σε σχολεία και νοσοκομεία, σε αντάλλαγμα για την αποζημίωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Υπενθυμίζεται πως η σημερινή ανακοίνωση της Κομισιόν προκάλεσε αναστάτωση καθώς δεν γινόταν διευκρινήσεις για τα ροδάκινα, με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυηξης να προχωράει σε διευκρινίσεις.

Ειδικότερα, το ΥΠΑΑΤ, αναφέρει ότι τα «τα μέτρα για τα ροδάκινα αποτέλεσαν ξεχωριστή ανακοίνωση από τον Ευρωπαίο Επίτροπο Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης  της ΕΕ  Ντατσιάν Τσιόλος». 

Όπως σημειώνει το υπουργείο, «μετά και το ρωσικό εμπάργκο η Ε.Ε. επεξεργάστηκε σχέδιο Κανονισμού για τα ροδάκινα, το οποίο θα παρουσιάσει στα Κράτη Μέλη, την ερχόμενη Παρασκευή».

«Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν σήμερα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αφορούν ορισμένα άλλα ευπαθή φρούτα και λαχανικά που θίγονται επίσης από το ρωσικό εμπάργκο και που έχουν ενδιαφέρον για τους παραγωγούς της χώρας μας (ακτινίδια, μήλα, επιτραπέζια σταφύλια κ.λ.π.) και δεν επηρεάζουν τα ήδη ανακοινωθέντα μέτρα για τα ροδάκινα», καταλήγει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.