Αρκετοί θα είναι οι αριστούχοι φέτος που δεν θα καταφέρουν να εισαχθούν στις σχολές της πρώτης τους επιλογής, ενώ η μεγάλη μάχη αναμένεται να δοθεί στα περιζήτητα τμήματα της Θετικής και της Τεχνολογικής Κατεύθυνσης.

Η ανακοίνωση των βάσεων προβλέπεται να γίνει στα τέλη Αυγούστου και όπως αναφέρει το «Έθνος» θα γίνει«σφαγή» μεταξύ χιλιάδων αριστούχων καθώς εξαιτίας της αύξησης κατά 40% φέτος του αριθμού των αριστούχων τα μόρια εισαγωγής στις «περιζήτητες» σχολές αναμένεται να εκτιναχθούν και συνεπώς να αποκλείσουν ένα τεράστιο ποσοστό υποψηφίων που κατάφερε να φτάσει στην ανώτερη βαθμολογική κλίμακα.

Η μεγαλύτερη αύξηση αριστούχων καταγράφεται στην τεχνολογική κατεύθυνση. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι η αύξηση του ποσοστού των αριστούχων στα μαθήματα της θετικής κατεύθυνσης φτάνει ως και το 50%. Συνολικά ο αριθμός των υποψήφιων που πήραν βαθμολογία από 18 ως 20, άριστα δηλαδή, είναι φέτος σχεδόν 7.500 άτομα.

Πιο συγκεκριμένα, η μεγαλύτερη αύξηση αριστούχων καταγράφεται στην Τεχνολογική Κατεύθυνση 2 (+53,2% σε σχέση με το 2013). Ακολουθούν σε ποσοστό αύξησης οι υποψήφιοι της Θετικής Κατεύθυνσης με 50,4%, ενώ οι αριστούχοι της Θεωρητικής αυξήθηκαν κατά 8,6%.

Παράλληλα, αύξηση παρατηρείται στην Τεχνολογική Κατεύθυνση 1 (+39,6%), παρόλο που ο αριθμός των υποψηφίων που την επέλεξαν δεν ξεπέρασε τους 939.