Στην τελική ευθεία μπαίνει η έναρξη των εργασιών για τη γραμμή 4 του μετρό που όταν ολοκληρωθεί αναμένεται να εξυπηρετήσει χιλιάδες Αθηναίους καθημερινά.

Μέσα στο φθινόπωρο κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων θα έρθει στην Ελλάδα να δει τις προδιαγραφές του έργου και τον φάκελο που θα καταθέσει η κυβέρνηση προκειμένου να υπάρξει δανειοδότηση, ώστε να γίνουν και οι πρώτες ανακοινώσεις για το χρονοδιάγραμμα των έργων, οι οποίες αναμένονται μέσα στον Σεπτέμβριο.

Το πρώτο κομμάτι της γραμμής 4 έχει ενταχθεί στο ΣΕΣ 2014-2020 και μπορεί να υλοποιηθεί τα επόμενα χρόνια.

Ποιες περιοχές θα εξυπηρετεί

Η γραμμή 4 του μετρό θα εκτείνεται από το Άλσος Βεΐκου έως και τον Ευαγγελισμό, με το κόστος του έργου να υπολογίζεται σε 1 δισ. ευρώ. Το έργο προβλέπει τη δημιουργία 9 σταθμών, συνολικής έκτασης 8,9 χλμ.

Η γραμμή θα διασχίζει τους σταθμούς: Γαλάτσι, Κυψέλη, Δικαστήρια, Αλεξάνδρας, Εξάρχεια, Πανεπιστήμιο, Κολωνάκι, καταλήγοντας στο σημερινό σταθμό του Ευαγγελισμού.

Ωστόσο, η πλήρης ανάπτυξη της γραμμής 4 περιλαμβάνει 29 σταθμούς, συνολικής έκτασης 33 χλμ., με τη συνολική δαπάνη να ανέρχεται στα 3,3 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τους αρχικούς σχεδιασμούς της Αττικό Μετρό οι επεκτάσεις που αναμένεται να προωθηθούν μετά την κατασκευή του τμήματος Άλσος Βεΐκου – Ευαγγελισμός είναι οι εξής:

  • Ευαγγελισμός – Μαρούσι: Πρόκειται για το δεύτερο μεγάλο τμήμα της γραμμής 4 καθώς περιλαμβάνει 10 σταθμούς και 10 χιλιόμετρα υπόγειας γραμμής. Θεωρητικά θα δημοπρατηθεί μετά το 2015.
  • Άλσος Βείκου – Περισσός: Είναι μία σημαντική επέκταση πιθανότατα με 2 σταθμούς που θα ενώσει την Γραμμή 4 με την Γραμμή 1 του Μετρό στο σταθμό Περισσός δίνοντας πολλαπλές δυνατότητες μετακίνησης στους επιβάτες.
  • Μαρούσι – Εθνική Οδός: Η επέκταση εντάσσεται μάλλον στην Γ` φάση των επεκτάσεων καθώς για να ξεκινήσει πρέπει να έχει -έστω- ξεκινήσει η κατασκευή της γραμμής μέχρι το Μαρούσι. Η επέκταση αυτή θα περιλαμβάνει 3 σταθμούς ενώ θα φτάσει στην Εθνική Οδό περνώντας από τις περιοχές Πεύκης και Λυκόβρυσης.
TAGS