Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου 

Λίγο πριν «παγώσει» το Συμβούλιο της Επικρατείας το «πλαφόν» στη συνταγογράφηση γενόσημων, οι ιατρικοί σύλλογοι έβγαλαν... κόλλα και στυλό για να συντάξουν τη νέα προσφυγή. 

Σειρά έχει η νέα υπουργική απόφαση για «πλαφόν» στα παραπεμπτικά των εξετάσεων. 

Όπως αναφέρει η απόφαση, την οποία υπογράφει ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης,  καθορίζεται το ποσό για τις διαγνωστικές εξετάσεις που θα καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ για καθέναν από τους 51 νομούς της χώρας ξεχωριστά. Η κατανομή του ποσού θα γίνεται αναλογικά, με βάση τον πληθυσμό και τις ανάγκες, αλλά και σύμφωνα με τις απαιτήσεις που είχε ο κάθε πάροχος το προηγούμενο έτος. 

Στη συνέχεια θα καταμερίζεται ο προϋπολογισμός κάθε νομού σε κάθε διαγνωστικό κέντρο-εργαστήριο, σε αναλογία με το πόσες εξετάσεις είχε πραγματοποιήσει το 2013. Εάν ο πάροχος συμπληρώσει το πλαφόν πριν από το τέλος του μήνα, θα έχει το δικαίωμα να ζητεί την πληρωμή των εξετάσεων από τον ασφαλισμένο ή να τον παραπέμπει σε άλλο διαγνωστικό κέντρο.  

«Εμείς αυτό που λέμε σαν ιατρικός σύλλογος είναι ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αποκτήσει θεραπευτικά και διαγνωστικά πρωτόκολλα», λέει στο newpost ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Γιώργος Πατούλης.  «Οι άλλες προτάσεις που βγαίνουν από δοκιμαστικό σωλήνα θα στερήσουν σε ασθενείς τη δυνατότητα στην πρόσβαση στη διάγνωση. Εξετάζουμε με τη νομική μας υπηρεσία περαιτέρω διαδικασίες νομικής παρέμβασης όπως κάναμε και για το φάρμακο», καταλήγει ο κ. Πατούλης. 

Στην επιστολή τους προς τον υπουργό Υγείας, μάλιστα, οι γιατροί της Αθήνας ζητούν διόρθωση των ποσών «προς τα πάνω», από 500 σε 2.500 ευρώ ανά εργαστηριακό γιατρό και σημειώνουν ότι το προβλεφθέν ετήσιο ορίο δαπάνης για το Νομό Αττικής είναι δυσανάλογο του πληθυσμού του και του μεγέθους του, ιδίως αν συνυπολογισθούν και οι ασθενείς που μεταβαίνουν στην Αττική από άλλους νομούς για την πραγματοποίηση εξειδικευμένων εξετάσεων.  

Η συνέχεια αναμένεται να δοθεί, για μια ακόμη φορά, στην ολομέλεια του ΣτΕ.