current views are: 1

21 Αυγούστου 2014
Δημοσίευση14:17

Ηχηρές απομακρύνσεις αξιωματικών και επιστροφές εκπλήξεις στην ΕΛ.ΑΣ.

Ανακατανομή θέσεων στα υψηλά κλιμάκια της ΕΛ.ΑΣ. έγιναν μετά την υπουργική τροπολογία επαναφοράς κατηργημένων θέσεων.

Δημοσίευση 14:17’
αρθρο-newpost

Ανακατανομή θέσεων στα υψηλά κλιμάκια της ΕΛ.ΑΣ. έγιναν μετά την υπουργική τροπολογία επαναφοράς κατηργημένων θέσεων.

Ανακατανομή θέσεων στα υψηλά κλιμάκια της ΕΛ.ΑΣ. έγιναν μετά την υπουργική τροπολογία επαναφοράς κατηργημένων θέσεων.

Σύμφωνα με την τροπολογία που κατέθεσε ο Βασίλης Κικίλιας στο νόμο για την αναδιάρθρωση της ΕΛ.ΑΣ.επανέρχονται οι θέσεις των γενικών επιθεωρητών αστυνομίας Βορείου Ελλάδος και Νοτίου Ελλάδος τις οποίες καταλαμβάνουν οι αντιστράτηγοι Εμμ. Κατριαδάκης και Ηλίας Γεωργόπουλος, αντίστοιχα.

Οι κρίσεις στην ΕΛ.ΑΣ. θα γίνουν κανονικά τον ερχόμενο Μάρτιο.

Η απομάκρυνση του διοικητή της Ασφάλειας Αττικής Δημήτρη Γεωργατζή, που μετατίθεται σε ρόλο προσωπάρχη στο αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., ωστόσο προκάλεσε έκπληξη και αίσθηση στους αστυνομικούς κύκλους. Χρόνια συνδικαλιστής με πολλές επιτυχίες στη θέση του διοικητή της Ασφάλειας, για πολλούς κριτήριο για την απομάκρυνσή του δεν φαίνεται να ήταν η απόδοσή του στην υπηρεσία.

Σύμφωνα με τα Νέα, επικρατέστερος για τη θέση του διοικητή Ασφαλείας φαίνεται να είναι ο σημερινός διευθυντής των Αδιάφθορων ταξίαρχος Παναγιώτης Στάθης, αλλά η μετακίνηση δεν αναμένεται να γίνει πριν από τις κανονικές κρίσεις, τον ερχόμενο Μάρτιο. Ολα δείχνουν ότι τότε τα ηνία της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων θα αναλάβει ο Σταύρος Σταυρόπουλος, από τους πλέον έμπειρους αξιωματικούς της Ασφάλειας, που είχε όμως θητεύσει στους Αδιάφθορους όταν συστάθηκε η υπηρεσία.

Εως τον Μάρτιο, πάντως, χρέη διοικητή Ασφαλείας θα εκτελεί ο ταξίαρχος Χρήστος Παπαζαφείρης, ο οποίος προέρχεται από τη Δίωξη Εκβιαστών.

Εξίσου ηχηρή με την απομάκρυνση Γεωργατζή είναι η επιστροφή στη θέση του γενικού αστυνομικού διευθυντή Αττικής του υποστράτηγου Κώστα Μιχαιρίνα. Επιστρέφει μετά την απομάκρυνσή του τον περασμένο Απρίλιο και την ανάληψη των καθηκόντων του επικεφαλής του κλάδου Τάξης στο Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ.– θέση που προβλεπόταν στον νόμο Δένδια, αλλά πλέον καταργήθηκε με την τροπολογία Κικίλια. Η επάνοδος Μιχαιρίνα οδήγησε μοιραία στην απομάκρυνση του υποστράτηγου Ιωάννη Διαμαντόπουλου από την καρέκλα του αττικάρχη.

Στην αντιτρομοκρατική, αναφέρουν τα Νέα, στους κερδισμένους της μάχης των στρατηγών περιλαμβάνεται ο υποστράτηγος Αλκιβιάδης Τζοΐτης, πρώην διοικητής της Αντιτρομοκρατικής στη χρονική περίοδο των μπαράζ συλλήψεων κατά τις εξαρθρώσεις των τρομοκρατικών οργανώσεων, ο οποίος πλέον αναβαθμίζεται σε «δεξί χέρι» του αρχηγού Δημήτρη Τσακνάκη. Από τη θέση πλέον του προϊσταμένου του κλάδου Ασφαλείας θα έχει την εποπτεία στις υπηρεσίες κλειδιά της Αντιτρομοκρατικής και της Ασφάλειας. Υπενθυμίζεται ότι με το οργανόγραμμα του νόμου Δένδια η Αντιτρομοκρατική βρισκόταν υπό την εποπτεία του αντιστράτηγου επικεφαλής του κλάδου Ασφαλείας και πλέον επέστρεψε στην εποπτεία του Αρχηγού.

Στη θέση του στην Αντιτρομοκρατική παραμένει ο ταξίαρχος Αντώνιος Μπάκας. Αναβαθμισμένο ρόλο αναλαμβάνει και ο υποστράτηγος Δημήτρης Σοφιός ως βοηθός του προϊσταμένου του επιτελείου της ΕΛ.ΑΣ. 

Ωστόσο κομματικές σκοπιμότητες αναδεικνύουν οι συνδικαλιστικές Ενώσεις των αστυνομικών (ΠΟΑΞΙΑ – ΠΟΑΣΥ) με κοινή ανακοίνωσή τους. Χαρακτηριστικά, κάνουν λόγο για εξυπηρέτηση «συγκεκριμένων σκοπιμοτήτων και δεδομένων» έτσι ώστε «να αιωρούνται ερωτηματικά και απορίες ως προς την ορθότητά τους».

Στην ανακοίνωση οι συνδικαλιστές προσθέτουν ότι «το συνδικαλιστικό μας κίνημα οφείλει από την πλευρά του να καυτηριάσει για άλλη μια φορά το γεγονός ότι οι υπηρεσιακές μεταβολές δεν αποτελούν απόρροια ενός σύγχρονου νομοθετικού πλαισίου που θα παρέχει τα αναγκαία εχέγγυα για την αποτελεσματική λειτουργία των υπηρεσιών και τον προσήκοντα σεβασμό προς τα στελέχη και την προσφορά ενός εκάστου και γενικότερα στο ανθρώπινο δυναμικό της Ελληνικής Αστυνομίας. Καλούμε την Ηγεσία να τολμήσει και σε αυτό τον τομέα, προβαίνοντας στις αναγκαίες αλλαγές για ένα σύγχρονο πλαίσιο λειτουργίας που απαιτούν οι καιροί και οι συνθήκες, με αξιοκρατικά και αντικειμενικά κριτήρια επιλογής – ανάδειξης των στελεχών και εσωτερικών μεταβολών, χωρίς να συνθλίβεται η ανθρώπινη αξιοπρέπεια ή να απαξιώνεται ο αστυνομικός θεσμός». 


σχετικα αρθρα