Ολοκληρώθηκε σήμερα το μεσημέρι η επιχείρηση απομάκρυνσης, από συνεργεία του δήμου Χανίων, και των τελευταίων υλικών που είχαν μείνει μετά την κατεδάφιση, το πρωί της Κυριακής, του πρώην λιμενικού περιπτέρου στο ενετικό λιμάνι της πόλης.

Η εικόνα στην περιοχή ήταν, σήμερα, εντελώς διαφορετική, καθώς αναδείχθηκε πλήρως το ενετικό τέμενος Κιουτσούκ Χασάν και απελευθερώθηκε ζωτικός χώρος.

Οι πολίτες, που βρέθηκαν το πρωί στο λιμάνι, δεν έκρυβαν την ικανοποίηση τους για την εικόνα που έβλεπαν, τονίζοντας ότι δεν πρέπει ο χώρος που απελευθερώθηκε να δοθεί για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων κάτι για το οποίο έχει ήδη δεσμευτεί ο δήμαρχος Μανώλης Σκουλάκης.

Στην μεγάλη πλατεία, που δημιουργήθηκε, θα γίνει και η πρώτη μεγάλη πολιτιστική εκδήλωση για το καλοκαίρι που προγραμματίζει η δημοτική αρχή.

Ωστόσο, ο επικεφαλής του δημοτικής παράταξης "Δήμος Ενεργών Πολιτών" Τάσος Βάμβουκας κατηγόρησε τη δημοτική αρχή για "μυστική επιχείρηση'" και "εσπευσμένη ενέργεια", λέγοντας ότι η κατεδάφιση του Περιπτέρου έγινε τα ξημερώματα της περασμένης Κυριακής, προκειμένου να μην έχουν τη δυνατότητα να αντιδράσουν φορείς και πολίτες των Χανίων που διαφωνούσαν με την ενέργεια αυτή, καθώς σύμφωνα με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας "δεν επιτρέπεται η κατεδάφιση κτισμάτων προϋφιστάμενων του 1965," εντός των τειχών της πόλης των Χανίων, όπως ήταν το Περίπτερο.

Κριτική στη δημοτική αρχή για τη διαδικασία που ακολούθησε ασκεί και η Διοικούσα Επιτροπή του Τμήματος Δυτικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, σε ανακοίνωσή της, στην οποία τονίζει, μεταξύ άλλων:

«Η μεθόδευση για τη λήψη, αλλά και την υλοποίηση της απόφασης, για την κατεδάφιση του, πρώην πλέον, λιμενικού περιπτέρου στην παλιά πόλη των Χανίων, μας εκπλήττει αλλά και μας ανησυχεί, για το πώς λαμβάνονται και υλοποιούνται (ή για το πώς θα λαμβάνονται και θα υλοποιούνται) οι όποιες πολιτικές αποφάσεις, για τα σοβαρά θέματα που αφορούν τον Δήμο μας και άρα όλους εμάς».