Για έναν μοναδικό τάφο όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και τα Βαλκάνια, έναν οικουμενικό μνημείο, έκανε λόγο η προϊσταμένη της ΚΗ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Κατερίνα Περιστέρη, υποδεχόμενη στην Αρχαία Αμφίπολη κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ.

Επικεφαλής του κλιμακίου είναι η υπεύθυνη για θέματα Πολιτισμού του κόμματος, βουλευτή Άννα Χατζησοφιά.

Βγαίνει ένα μνημείο σημαντικό όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά έχει παγκόσμιο ενδιαφέρον, τόνισε η κ. Περιστέρη. Πρέπει οπωσδήποτε η Πολιτεία να αξιοποιήσει την ανασκαφή αυτή στο έπακρο υπογράμμισε, από την πλευρά της, η κυρία Χατζησοφιά.

Τι βρήκαν οι αρχαιολόγοι

Σε δηλώσεις της, η επικεφαλής της ανασκαφής στον τύμβο Καστά επιβεβαίωσε ότι η περίβολος του ταφικού μνημείου είναι έργο του Δεινοκράτη, όπως και ο τάφος, και χρονολογούνται το 325-300 π.Χ., ενώ διέψευσε τις πληροφορίες περί τριών τάφων, κρυμμένων πίσω από την είσοδο, λέγοντας πως πρόκειται για παραφιλολογία,

Σχετικά με το έχουν βρεθεί τα κεφάλια των Σφιγγών, η αρχαιολόγος απάντησε αρνητικά, διευκρινίζοντας ότι "τα κεφάλια είναι ένθετα, άρα το πιθανότερο είναι να βρίσκονται πίσω.

Σε ό,τι αφορά τα μέχρι στιγμής ευρήματα, σημείωσε: Ήδη έχουμε τα σκαλοπάτια, το δάπεδο και τον τοίχο σφράγισης, ο οποίος είναι πολύ στέρεος και πρέπει σιγά σιγά να τον αφαιρέσουμε και να βρούμε όλη την πρόσοψη. Οι Σφίγγες φαίνονται, η μία και το ένα μέρος της άλλης, γιατί έχουν αφαιρέσει κάποιες πέτρες στα ρωμαϊκά χρόνια και δεν μπόρεσαν να πάνε μακριά με έναν τέτοιο τοίχο σφράγισης.

Διατύπωσε δε, την εκτίμηση πως είναι δύσκολο να έχει συληθεί ένας τέτοιος τάφος, τονίζοντας παράλληλα πως απαιτείται μεγάλη προσοχή. Είμαστε σαν τους χειρουργούς. Πάμε σιγά σιγά. Η ανασκαφή θα μας δείξει τι έχουμε μέσα, ανέφερε χαρακτηριστικά.