Στους 139.175 ανέρχονται οι «αιώνιοι»  φοιτητές σε πανεπιστήμια και τεχνολογικά ιδρύματα, όπως δείχνουν τα στοιχεία που έχουν σταλεί στο υπουργείο Παιδείας, και δεν περιλαμβάνουν το Δημοκρίτειο, τη σχολή  Καλών Τεχνών Ιονίου Πανεπιστημίου και τη Γεωπονική.

Σε ότι αφορά τα πανεπιστήμια, ο αριθμός των «αιωνίων» φοιτητών που θα διαγραφούν ανέρχεται σε 129.008 σύμφωνα με τα στοιχεία που απέστειλαν τα ιδρύματα στο υπουργείο Παιδείας.

Σύμφωνα με τη ρύθμιση του υπουργείου Παιδείας, μια τελευταία ευκαιρία να πάρουν το πτυχίο τους θα δοθεί σε 10.167 πανεπιστημιακούς φοιτητές, οι οποίοι θα μπορέσουν να συμμετάσχουν στις εξεταστικές του Σεπτεμβρίου και του Ιανουαρίου.

Στα ΤΕΙ ο αριθμός αυτός ανέρχεται σε  39.283 και αναμένεται να διαγραφούν 23.811 από αυτούς και θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις δύο επόμενες εξεταστικές περιόδους 13.359 φοιτητές.

Οι περισσότεροι λιμνάζοντες φοιτητές είναι στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (53.886 από τους οποίους οι 49.583 διαγράφονται οριστικά) και ακολουθούν το ΑΠΘ (27.347), το Οικονομικό (14.061) και το ΕΜΠ (9.064). Οι λιγότεροι λιμνάζοντες φοιτητές καταγράφηκαν στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας (91).

Διαβάστε εδώ τον πίνακα για τα ΑΕΙ

Διαβάστε εδώ τον πίνακα για τα ΤΕΙ

Όπως ανέφερε ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, στην κατηγορία των λιμναζόντων υπάγονται μόνο οι φοιτητές που εισήχθησαν στις σχολές τετραετούς φοίτησης προ του 2003, στις σχολές πενταετούς φοίτησης προ του 2001 και εξαετούς προ του 1999.

Ως προς την χρησιμότητα των διαγραφών, ο κ.Λοβέρδος σημείωσε ότι «θα αποδοθεί το αληθινό φοιτητικό δυναμικό των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ και σε μας αλλά και στους αξιολογητές από τον διεθνή τομέα, που πολλές φορές αξιολογούν τα ιδρύματα χωρίς να έχουν άμεση επαφή».

Ο υπουργός Παιδείας κατηγόρησε επίσης τον ΣΥΡΙΖΑ για διγλωσσία, καθώς, όπως είπε, με βάση την πρόταση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα έπρεπε να διαγραφούν πολύ περισσότεροι φοιτητές.