current views are: 1

22 Αυγούστου 2014
Δημοσίευση15:57

Νεαροί σε ηλικία οι δράστες- Τι «δείχνει» ο τρόπος διαφυγής (φωτό)

Οι ληστές γνώριζαν καλά την περιοχή του Διστόμου και κυρίως της παραλιακής περιοχής Άσπρα Σπίτια αλλά και την λειτουργία της συγκεκριμένης τράπεζας.

Δημοσίευση 15:57’
αρθρο-newpost

Οι ληστές γνώριζαν καλά την περιοχή του Διστόμου και κυρίως της παραλιακής περιοχής Άσπρα Σπίτια αλλά και την λειτουργία της συγκεκριμένης τράπεζας.

Ρεπορτάζ: Αναστασία Γαλάνη

Οι ληστές γνώριζαν καλά την περιοχή του Διστόμου και κυρίως της παραλιακής περιοχής Άσπρα Σπίτια αλλά και την λειτουργία της συγκεκριμένης τράπεζας. 

Οι υπάλληλοι στο υποκατάστημα είναι μόλις τρεις και οι πελάτες ήταν λίγοι την ώρα της ληστείας, δηλαδή λίγο πριν το κλείσιμο της τράπεζας. Το χωριό εκείνη την ώρα τις καθημερινές είναι άδειο. Οι τρεις ένοπλοι δράστες μπήκαν στο κατάστημα και παρέμειναν για πάνω από 15 λεπτά μέχρι να ανοίξει το χρηματοκιβώτιο και να πάρουν τα 300.000 ευρώ.

Οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν ότι ο 35χρονος ταμίας της τράπεζας χρησιμοποιήθηκε ως… δικλύδα ασφαλείας για την διαφυγή των δραστών. Οι δράστες πριν διαφύγουν  πέταξαν τον όμηρο στη θάλασσα, 100μ. από την παραλία του Κιάτου. Σύμφωνα με τα όσα είπε ο ταμίας στους αστυνομικούς, μόλις τον έριξαν στη θάλασσα του είπαν «και τώρα κολύμπα».

Οι κάμερες ασφαλείας της τράπεζας ωστόσο είναι το «κλειδί» που θα δώσει απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα καθώς όλες οι κινήσεις και τυχόν χαρακτηριστικά των ληστών θα αποκαλυφθούν από το βίντεο. 

Οι έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. για τον εντοπισμό των δραστών πλέον εστιάζουν σε Αργολίδα, Αχαία και Αρκαδία

Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο τρόπος δράσης των ενόπλων της ληστείας παραπέμπει σε ληστείες που έχουν διαπραχθεί στο παρελθόν για την ενίσχυση του επαναστατικού ταμείου για τρομοκρατικά χτυπήματα και για αυτό το λόγο η Αντιτρομοκρατική συμμετέχει στις έρευνες. Οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι η ληστεία ήταν άρτια σχεδιάσμενη και οι δράστες γνώριζαν την περιοχή και είχαν… υπολογίσει κάθε κίνηση.

«Η εν λόγω τράπεζα στην συγκεκριμένη περιοχή αποτελεί εύκολο στόχο για ληστείες. Και το 2011 υπήρξε επίσης μεγάλη ληστεία στο ίδιο κατάστημα από πολυμελή ένοπλη ομάδα. Οι δράστες σήμερα δεν ήταν ιδαίτερα απειλητικοί προς το προσωπικό και τους πελάτες που βρίσκονταν εκείνη την ώρα μέσα, ωστόσο ήταν πολύ μεθοδικοί» αναφέρει στο newpost αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του newpost πάντως οι τρεις ένοπλοι είναι νεαροί σε ηλικία και μπήκαν στο κατάστημα χωρίς ιδαίτερη μεταμφίεση.

Η ληστεία στην ίδια τράπεζα το 2011, το τζιπ και η διαφυγή με ταχύπλοο

Η ληστεία είχε γίνει στις 11 Φεβρουαρίου του 2011. Πίσω από το χτύπημα κρύβονταν συνολικά 7 άτομα σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, ληστεία και διακεκριμένες κλοπές. Όπως διαπιστώθηκε, πρόκειται για πέντε Έλληνες (τέσσερις άνδρες 32,30,28 και 34 ετών αντίστοιχα και μια γυναίκα 27 ετών), καθώς και δυο ακόμα ακόμη άτομα. Στη ληστεία, από την οποία είχαν αποκομίσει συνολικά 267.000 ευρώ, συμμετείχαν οι πέντε. Οι άλλοι δύο οργάνωσαν το έγκλημα από την φυλακή όπου βρίσκονταν για άλλο έγκλημα. Οι δράστες διέφυγαν με κλεμμένο από την Αθήνα όχημα το οποίο παράτησαν σε κοντινή περιοχή.

Ο 28χρονος που συμμετείχε στη διάπραξη της ληστείας  συνελήφθη στις 17-03-2011 στην Αθήνα, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Αχαρνών. Τότε η ΕΛ.ΑΣ. «έβλεπε» τον Βασίλη Παλαιοκώστα.

«Βλέπουν» συνεργούς Μαζιώτη

Και στη σημερινή περίπτωση η ΕΛ.ΑΣ. δεν αποκλείει τον… δάκτυλο Παλαιοκώστα στη ληστεία καθώς η διαφυγή με τζιπ «παραπέμπει» στον εν λόγω καταζητούμενο.  Ωστόσο πιο πιθανό θεωρούν στην Αντιτρομοκρατική ότι άτομα που σχετίζονται με τον Νίκο Μαζιώτη βρίσκονται πίσω από τη ληστεία για την ενίσχυση του επαναστατικού ταμείου. Ομοιότητες και με τη ληστεία στις Σπέτσες το 2012 βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. 

Στην αντιτρομοκρατική θεωρούσαν πολύ πιθανό να συμβεί μια τέτοια ληστεία, μετά τη σύλληψη Μαζιώτη, για τη «χρηματοδότηση» ενός επόμενου χτυπήματος.

Έβαλαν… φωτιές – Κλεμμένο το σκάφος και το Ι.Χ.

Το ΙΧ, ένα ασημί Toyota RAV,  κλεμμένο από την Αθήνα, με το οποίο αρχικά διέφυγαν οι δράστες εντοπίστηκε καμμένο στην περιοχή Αγίας Σωτήρας, ώστε να χαθούν ίχνη DNA, ενώ οι δράστες αναζήτησαν τρόπο διαφυγής μέσω θαλάσσης. Με σκάφος που είχαν δέσει στην παραλία διεύφυγαν μαζί με τον όμηρο και ακολούθησαν πορεία προς τον κορινθιακό κόλπο. 

Τελικά λίγο μετά τις 3.30 το μεσημέρι τον άφησαν ελεύθερο στην περιοχή Κάτω Λουτρό Ξυλοκάστρου, όπου εντοπίστηκε και το σκάφος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του newpost, οι δράστες επιχείρησαν να κάψουν και το ταχύπλοο σκάφος με δύο μηχανές, ώστε να μην αφήσουν στοιχεία.  Να σημειωθεί ότι και το σκαφός εκλάπη από την Καλαμάτα. Ωστόσο δυνάμεις του Λιμενικού έσπευσαν γρήγορα και με πυροσβεστήρες απέτρεψαν τη φωτιά και έτσι το ταχύπλοο εξετάζεται για τυχόν στοιχεία.


σχετικα αρθρα