Γράφει η Αναστασία Γαλάνη 

Διίστανται οι εκτιμήσεις της ΕΛ.ΑΣ. για τους ληστές στα Άσπρα Σπίτια Διστόμου που χτες σήκωσαν από το υποκατάστημα τράπεζας 300.000 ευρώ και εξαφανίστηκαν με κινηματογραφικό τρόπο έχοντας για δύο ώρες όμηρο τον 35χρονο ταμία. 

Από τη μία η Αντιτρομοκρατική που ανέλαβε χτες το απόγευμα την υπόθεση φαίνεται ότι «ταυτίζει» πολλά στοιχεία της ένοπλης ληστείας με παλαιότερες ληστρικές επιθέσεις του προσφάτως συλληφθέντα Νίκου Μαζιώτη, όπως στην περίπτωση της ληστείας στις Σπέτσες το 2012 όπου οι δράστες ( οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι ήταν και ο Μαζιώτης) είχαν διαφύγει με ταχύπλοο, χρησιμοποιώντας ως «ασπίδα» δύο γυναίκες, καθώς και στο Συκούριο όπου πάλι είχε συμμετοχή ο Μαζιώτης. 

Η χρήση του κλεμμένου τζιπ για την διαφυγή μέχρι την παραλία της περιοχής και στη συνέχεια η διαφυγή με ταχύπλοο και έπειτα ξανά με ΙΧ υποδεικνύει κατά αστυνομικές πηγές ότι όχι μόνοι οι δράστες είχαν καλά σχεδιασμένη από καιρό την επιχείρηση αλλά και ότι η ληστεία προσβλέπει στην ενίσχυση του επαναστατικού ταμείου από συνεργούς τρομοκρατών με αφορμή και τη σύλληψη Μαζιώτη. 

«Τα στοιχεία δείχνουν να προσιδιάζουν σε άτομα που θα μπορούσαν να σχετίζονται με τον Νίκο Μαζιώτη» αναφέρει στο newpost αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. Ο 35χρονος ταμίας που υπήρξε όμηρος και αφέθηκε ελεύθερος για να κολυμπήσει έως το Κάτω Λουτρό στο Ξυλόκαστρο αποκάλυψε χτες το βράδυ ό,τι είδε και ότι άκουσε όσο ήταν με τους ληστές, ενώ τα βίντεο της τράπεζας θα δώσουν σημαντικές απαντήσεις καθώς οι αστυνομικοί περίμεναν μια τέτοια ληστεία

Από την άλλη δεν είναι λίγοι οι αξιωματικοί που εκτιμούν, βάσει μαρτυριών και γνωρίζοντας την περιοχή της ληστείας, ότι πιθανόν οι τρεις ένοπλοι ληστές να είναι απλοί ποινικοί ή ακόμα και άτομα που «θέλησαν να κάνουν την καλή με μια μεγάλη καλοστημένη ληστεία». Σύμφωνα με πληροφορίες του newpost οι ληστές πιθανόν να είναι ηλικία γύρω στα 30 και γνώριζαν καλά την περιοχή και οργάνωνα καιρό το σχέδιό τους. Στη συγκεκριμένη τράπεζα είχε γίνει ξανά ληστεία από ποινικούς το 2011. 

Που βρίσκονται οι έρευνες- Αναζητούν και άλλους συνεργούς 

Σε κάθε περίπτωση οι έρευνες για τον εντοπισμό των ληστών είναι σε πλήρη εξέλιξη από χτες και μπλόκα αλλά και μεγάλη κινητοποίηση της ΕΛ.ΑΣ. «απλώνεται» σε Αρκαδία, Αργολίδα και Αχαΐα. Σοβαρά εξετάζεται το ενδεχόμενο να υπήρχαν και άλλοι συνεργοί που περίμεναν στο Ξυλόκαστρο με ΙΧ, ακόμα και κρησφύγετο για να χωριστούν αργότερα με τα χρήματα στην τσέπη. Τα βίντεο από την τράπεζα αλλά και το κλεμμένο  ταχύπλοο που δεν πρόλαβαν να κάψουν αναμένεται να «μιλήσουν» για την υπόθεση.