Οι αγώνες που έδωσαν οι φίλοι του ποδηλάτου ώστε να μπορούν να έχουν πρόσβαση στους συρμούς του Μετρό μαζί με το συγκεκριμένο οικολογικό μεταφορικό τους μέσο, βρήκαν πρόσφορο έδαφος.

Όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, Σπύρος Βούγιας, κάποιες συγκεκριμένες μέρες της εβδομάδος θα επιτρέπεται η μεταφορά μέχρι 4 ποδηλάτων (αντί για 2 που ίσχυε έως σήμερα) στο τελευταίο βαγόνι κάθε σταθμού. Ο υφυπουργός ανακοίνωσε την επέκταση του μέτρου μεταφοράς ποδηλάτων με τους συρμούς του Μετρό, μετά την πολύ θετική ανταπόκριση που διαπιστώθηκε από επιβάτες και ποδηλάτες κατά αφορούσε στον πρώτο μήνα της πιλοτικής εφαρμογής του μέτρου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την απόφαση του κ. Βούγια, από την 1η Μαϊου θα επιτρέπεται η μεταφορά μέχρι 4 ποδηλάτων (αντί για 2, που ίσχυε έως σήμερα) στο τελευταίο βαγόνι κάθε συρμού. Το νέο μέτρο θα ισχύει Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή από τις 18.00 έως τη λήξη της βάρδιας και όλο το 24ωρο τις Κυριακές και τις αργίες, οπότε παρατηρείται μεγαλύτερος αριθμός ποδηλατιστών.

Σε δηλώσεις του ο υφυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη μέχρι τώρα πορεία εφαρμογής του μέτρου, τόσο από άποψης συμμετοχής των ποδηλατών όσο και ασφάλειας των συρμών.

«Με μεγάλη ικανοποίηση διαπίστωσα ότι δεν χρειάστηκε να εξαντληθεί η 3μηνη εφαρμογή της πρώτης φάσης του μέτρου. Μείναμε απόλυτα ικανοποιημένοι από την αυτοπειθαρχία και την αυτορύθμιση των ποδηλατιστών και την αρμονική συνύπαρξη τους με τους υπόλοιπους επιβάτες του Μετρό. Στη διάρκεια των 45 ημερών της πιλοτικής εφαρμογής του μέτρου δεν δημιουργήθηκε το παραμικρό πρόβλημα και σε αυτό συμφώνησε και η διοίκηση της ΑΜΕΛ. Μετά την εξέλιξη αυτή, αποφασίσαμε να προχωρήσει η β’ φάση με επέκταση της ρύθμισης για περισσότερες μέρες και περισσότερα ποδήλατα. Η φάση αυτή θα διαρκέσει όλο το καλοκαίρι και αν όλα πάνε καλά θα μπορέσουμε το Σεπτέμβριο να μονιμοποιήσουμε την εφαρμογή και ενδεχομένως να την επεκτείνουμε», δήλωσε ο κ. Βούγιας.

Σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου της ΑΜΕΛ, κατά τη διάρκεια της α΄φάσης της πιλοτικής εφαρμογής της μεταφοράς ποδηλάτων με το συγκεκριμένο μέσο, η συνεργασία των ποδηλατιστών και των υπευθύνων στους σταθμούς του Μετρό ήταν άψογη, με αποτέλεσμα την ασφαλή και χωρίς προβλήματα μετακίνηση τόσο των πρώτων όσο και των υπολοίπων επιβατών.

Το αποτέλεσμα αυτό επέτρεψε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων και στην Διοίκηση της ΑΜΕΛ να προχωρήσει στην επέκταση του μέτρου, καθώς στη β΄ φάση του πιλοτικού προγράμματος παρέχεται η δυνατότητα μεταφοράς τεσσάρων ποδηλάτων -πάντα στο τελευταίο βαγόνι κάθε συρμού- και στους ποδηλάτες να χρησιμοποιούν το Μετρό για τις ενδιάμεσες μετακινήσεις τους μετά τις 6 το απόγευμα, τρεις εργάσιμες ημέρες (Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή), ενώ τις Κυριακές και τις αργίες θα επιτρέπεται η μεταφορά ποδηλάτων καθ΄όλη την διάρκεια λειτουργίας του μέσου.

Πρόθεση της Διοίκησης της ΑΜΕΛ -υπό την προϋπόθεση ότι τα αποτελέσματα της δεύτερης φάσης του πιλοτικού προγράμματος θα είναι ανάλογα με αυτά της πρώτης- είναι τον προσεχή Σεπτέμβριο, όταν θα αποφασιστεί η μόνιμη εφαρμογή του μέτρου, να επεκταθεί ακόμη περισσότερο η δυνατότητα μεταφοράς ποδηλάτων.

«Σε αυτή την κατεύθυνση θεωρούμε επιβεβλημένη τη συνέχιση της καλής συνεργασίας των ποδηλατιστών τόσο με τους υπεύθυνους των σταθμών του Μετρό, όσο και με τους υπόλοιπους επιβάτες, καθώς μόνον έτσι θα καταστεί δυνατή η απρόσκοπτη μεταφορά των ποδηλάτων και η διατήρηση των υψηλών επιπέδων ασφάλειας που παρέχει το Μετρό σε όλους τους πολίτες της Αττικής», τονίσθηκε από το γραφείο Τύπου της ΑΜΕΛ.