Κορυφώνεται η αγωνία για χιλιάδες υποψηφίους σε ΑΕΙ και ΤΕΙ καθώς οι βάσεις εισαγωγής ανακοινώνονται μεταξύ 26 και 29 Αυγούστου.

Οι φετινές βάσεις κρύβουν μεγάλες ανατροπές, με πάνω από 40.000 υποψηφίους να βρίσκονται εκτός ιδρυμάτων και περίπου οκτώ στους 10 αριστούχους να μην καταφέρνουν να εισαχθούν στη σχολή πρώτης προτίμησης.

Σύμφωνα με το Έθνος της Κυριακής, στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις συμμετείχαν 78.284 υποψήφιοι από τα γενικά λύκεια και τα ΕΠΑΛ ομάδα Β' και 16.259 από την ομάδα Α', ενώ σε αυτούς πρέπει να προστεθούν και οι 20.000 απόφοιτοι των δυο τελευταίων ετών στους οποίους δόθηκε η δυνατότητα να συμπληρώσουν μηχανογραφικό και να διεκδικήσουν το 10% των θέσεων. 

Ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων ανέρχεται σε 114.000 ενώ οι θέσεις σε ΑΕΙ - ΤΕΙ είναι μόλις 71.500.

Την ίδια ώρα οι καλύτερες επιδόσεις σχεδόν στο σύνολο των μαθημάτων δημιουργεί αυξημένο ανταγωνισμό, τόσο στις υψηλές σχολές, όσο και στις μεσαίου επιπέδου, αφού πολλοί αριστούχοι προκειμένου να μην απομακρυνθούν από τον τόπο κατοικίας τους θα διεκδικήσουν μια θέση σε κάποια από αυτές.

Σύμφωνα με το Έθνος της Κυριακής αναλυτές εκτιμούν ότι η σειρά επιλογής των σχολών στα μηχανογραφικά των υποψηφίων ειδικών κατηγοριών, όπως αυτά των πολυτέκνων, μπορεί να φέρει ανατροπές και εκπλήξεις στις βάσεις των τμημάτων περιφερειακών ιδρυμάτων υψηλών και μεσαίων βαθμολογιών, στα οποία μπορεί οι βάσεις να εκτοξευτούν.

Όπως προκύπτει από την ανάλυση των στατιστικών στοιχείων από τις βαθμολογίες, περίπου οκτώ στους 10 αναμένεται να μείνουν εκτός πρώτης σχολής προτίμησης.

Σε κάποια, μάλιστα, αναμένεται να είναι ακόμη χαμηλότερα, όπως στην Ιατρική Αθηνών όπου θα μπει μόλις ένας στους 10 από όσους τη δηλώνουν ως πρώτη επιλογή. 

Στην Νομική Αθηνών το ποσοστό θα φθάσει το 15%, στη Νομική Θεσσαλονίκης το 20%, ενώ στο Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης μόνο ένας στους τέσσερις από όσους το έχουν σημειώσει ως πρώτη επιλογή θα καταφέρει να μπει.