Μεγάλες ανατροπές στην απονομή της δικαιοσύνης φέρνει ο νέος Ποινικός Κώδικάς που προτείνει η επιστημονική επιτροπή του υπουργείου Δικαιοσύνης, με πρόβλεψη νέων θεσμών αλλά και αλλαγές στις ποινές που επιβάλλονται.

Σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, η επιτροπή προτείνει ειδικά άρθρα που αφορούν την προσβολή του πολιτεύματος και προβλέπουν ποινές κάθειρξης για όσους προσβάλλουν το πολίτευμα και μέσω Διαδικτύου.

Ειδικότερα, αναφέρεται ότι «όποιος επιχειρεί με βία ή απειλή βίας να καταλύσει, να αλλοιώσει ή να καταστήσει ανενεργό, διαρκώς ή προσκαίρως, το δημοκρατικό πολίτευμα που στηρίζεται στη λαϊκή κυριαρχία ή θεμελιώδεις αρχές ή θεσμούς του πολιτεύματος αυτού ή να αποστερήσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ή αυτόν που ασκεί προεδρική εξουσία, τον πρωθυπουργό, την κυβέρνηση ή τη Βουλή από την εξουσία, που έχουν κατά το Σύνταγμα, τιμωρείται με κάθειρξη ισόβια ή πρόσκαιρη από 15 ως 20 χρόνια».

Ταυτόχρονα, με φυλάκιση έως δέκα ετών τιμωρείται και εκείνος που δημόσια ή με διάδοση εγγράφων, εικόνων ή παραστάσεων ή μέσω Διαδικτύου προκαλεί με πρόθεση ή προσπαθεί να διεγείρει άλλους στην επιχείρηση πράξης από εκείνες που αναφέρονται στα συγκεκριμένα άρθρα.

Κατάργηση του νόμου καταχραστών δημοσίου χρήματος

Παράλληλα, η επιτροπή προτείνει την κατάργηση του νόμου 1608/1950 περί καταχραστών του δημοσίου χρήματος με ρητή διάταξη – και ειδικότερα το άρθρο 333 – που προβλέπει απόλυτα την κατάργησή του με μία μόνο φράση.

Αντί για τον νόμο που θεσπίστηκε μετά την Κατοχή, εισάγονται διατάξεις αντιμετώπισης της διαφθοράς που προβλέπουν μεγάλες χρηματικές ποινές για τους δημοσίους λειτουργούς που δωροδοκούνται αλλά και ποινές κάθειρξης που φθάνουν τα 20 χρόνια.

Αλλαγές στον χαρακτηρισμό της εγκληματικής οργάνωσης

Σύμφωνα με την εφημερίδα η επιτροπή προτείνει στον νέο Ποινικό Κώδικά σημαντικές αλλαγές στον χαρακτηρισμό της εγκληματικής οργάνωσης.

Σύμφωνα με το άρθρο 184 εισάγεται ως προϋπόθεση και ο προσπορισμός οικονομικού οφέλους:

«Όποιος συγκροτεί ή εντάσσεται ως μέλος σε δομημένη και με διαρκή εγκληματική δράση ομάδα τριών ή περισσοτέρων προσώπων, που επιδιώκει την τέλεση περισσοτέρων κακουργημάτων για προσπορισμό οικονομικού οφέλους τιμωρείται με κάθειρξη ως δέκα έτη και χρηματική ποινή. Η μη διάπραξη οποιουδήποτε από τα σχεδιαζόμενα εγκλήματα συνεπάγεται την επιβολή μειωμένης ποινής» (άρθρο 48).

Αλλαγές στις ποινές

Ταυτόχρονα η επιτροπή προτείνει αφενός να μην υπάρχει καμία πρόβλεψη για μετατροπή των ποινών, ακόμη και για τα ελαφρά αδικήματα, και αφετέρου να υιοθετηθούν περισσότερες επιλογές για την τιμωρία των ενόχων, όπως:

- Κατ΄οίκον περιορισμός για καταδικασθέντες άνω των 75 ετών, μητέρες ανηλίκων ηλικίας έως 5 ετών, τετραπληγικούς, αναπήρους και ασθενείς με AIDS.

- Κοινωφελής εργασία για όσους έχουν καταδικαστεί σε φυλάκιση έως πέντε χρόνια. Μάλιστα ο δικαστής θα ορίζει πόσες ώρες μέσα σε ένα έτος θα πρέπει ο καταδικασθείς να ασχολείται με την κοινωφελή εργασία του, έχοντας να επιλέξει από 100 ώρες το ελάχιστον, έως 240 ώρες το μέγιστο.

- Ηλεκτρονική επιτήρηση για τους ανήλικους που έχουν καταδικασθεί για ελαφρά εγκλήματα.

- Φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους και χρηματικές ποινές για πράξεις βίας κατά γραφείων πολιτικών κομμάτων.

- Ποινές φυλάκισης και χρηματικές ποινές από 5.000 έως 50.000 ευρώ για δωροληψία δημοσίων υπαλλήλων.

Ο νέος Ποινικός Κώδικας αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τον Οκτώβριο-Νοέμβριο, αφού απαιτείται να ψηφιστεί από την Ολομέλεια του Σώματος ως Κώδικας. Ωστόσο πρώτα θα πρέπει να κριθούν από τον υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου, την ηγεσία του υπουργείου αλλά και τους δύο κυβερνητικούς εταίρους.