current views are: 2

25 Αυγούστου 2014
Δημοσίευση08:03

Πανελλαδικές: Την Πέμπτη η ανακοίνωση των βάσεων για τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ

Την Πέμπτη αναμένεται να ανακοινωθούν οι βάσεις εισαγωγής των υποψηφίων στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ.

Δημοσίευση 08:03’
αρθρο-newpost

Την Πέμπτη αναμένεται να ανακοινωθούν οι βάσεις εισαγωγής των υποψηφίων στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ.

Την Πέμπτη αναμένεται να ανακοινωθούν οι βάσεις εισαγωγής των υποψηφίων στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ.

Όπως προκύπτει από τις έως τώρα εκτιμήσεις, φέτος τα τμήματα των μεσαίων βαθμολογιών αναμένεται να ανέβουν πολύ, όπως και οι δημοφιλείς σχολές. Στις περιζήτητες Ιατρικές και Πολυτεχνικές σχολές η άνοδος των βάσεων αναμένεται ότι θα ξεκινήσει από τα 250 και θα φτάσει τα 500 μόρια. Στις Νομικές οι αυξομειώσεις θα είναι ελάχιστες.

Παράλληλα, αύξηση αναμένεται και στις βάσεις εισαγωγής στα ιδρύματα της περιφέρειας, καθώς πολλοί υποψήφιοι τα συμπεριέλαβαν στο μηχανογραφικό τους δελτίο ελπίζοντας ότι θα μετεγγραφούν σε σχολή που βρίσκεται κοντά στον τόπο διαμονής της οικογένειάς τους.

Μείωση αναμένεται να καταγραφεί μόνο στις σχολές χαμηλής ζήτησης του 4ου και του 5ου πεδίου. Είναι χαρακτηριστικό πάντως ότι σε 16 από τα 22 εξεταζόμενα μαθήματα των πανελλαδικών εξετάσεων, υπήρξε αύξηση των αριστούχων.

Οι εκτιμήσεις ανά επιστημονικό πεδίο

Η αύξηση του αριθμού των αριστούχων αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση των βάσεων στις σχολές του 1ου επιστημονικού πεδίου και ιδιαίτερα στις Νομικές και τις Φιλολογίες.

Στο 2ο επιστημονικό πεδίο η μεγαλύτερη αύξηση αναμένεται να καταγραφεί στις σχολές των θετικών επιστημών (Μαθηματικών, Φυσικής και Χημείας), ενώ αντιστοίχως αύξηση θα υπάρξει και στις ιατρικές σχολές (3ο επιστημονικό πεδίο) με την Ιατρική της Αθήνας να ξεπερνά τα 19.100 μόρια (18.916 μόρια πέρυσι από 19.170 το 2012).

Στο 4ο επιστημονικό πεδίο στις πολυτεχνικές σχολές η εικόνα αναμένεται να είναι μικτή,  όπου οι βάσεις θα κινηθούν ανάλογα με τη ζήτηση. Στις σχολές με τη μεγαλύτερη ζήτηση, όπως είναι αυτή των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, αναμένεται μεγαλύτερη αύξηση καθώς οι επιδόσεις των υποψηφίων ήταν πολύ καλές στα μαθήματα των Μαθηματικών και της Φυσικής. 

Ανάλογη αναμένεται να είναι και η πορεία των βάσεων στις σχολές του 5ου επιστημονικού πεδίου με τις βάσεις των υψηλόβαθμων σχολών να παρουσιάζουν αύξηση και τις βάσεις των σχολών χαμηλής ζήτησης να υποχωρούν.

Τέλος, σχετικά με τις μετεγγραφές, εκκρεμεί η υπουργική απόφαση με βάση την οποία θα καθορίζεται ο τόπος των σπουδών των επιτυχόντων, των οποίων η οικογενειακή εστία είναι σε άλλη πόλη και ο αδελφός σπουδάζει σε τρίτη πόλη.