Ξεκίνησε το μεσημέρι της Τετάρτης  ο Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος Ελλάδας,  με αφετηρία τα Γιάννενα. Την πιστολιά της εκκίνησης έδωσε ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Πάνος Μπιτσαξής, ενώ στη γιορταστική τελετή έναρξης το παρών έδωσαν ο Δήμαρχος Ιωαννιτών Φίλιππος Φίλιος, ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, ο  αντιπεριφερειάρχης, αρμόδιος για θέματα αθλητισμού  Παντελής Κολόκας, ο πρέσβης της Γερμανίας στην Αθήνα Ρόλαντ Βέγκενερ, ο πρόεδρος της Ε.Ο.Π Θανάσης Τερζής και πολλοί παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ήδη αρκετή ώρα πριν την εκκίνηση, η  πλατεία μπροστά από το κτήριο της Περιφέρειας Ηπείρου ήταν γεμάτη από κόσμο, που έσπευσε να δει από κοντά τους  αθλητές στην προθέρμανσή τους.

Στον χαιρετισμό του, ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού  Παναγιώτης Μπιτσαξής τόνισε: "Είναι 720 χιλιόμετρα ενός συναρπαστικού Γύρου, που αναδεικνύει τις ομορφιές τις πατρίδας μας, με τεράστια τουριστική και πολιτιστική σημασία. Τον αρχίζουμε και ελπίζουμε να ‘ριζώσει’ ο συγκεκριμένος θεσμός και να ξεκινάει κάθε χρόνο από εδώ τα Ιωάννινα, από την Ηπειρο και να έχει αυτά τα χαρακτηριστικά”.

Ο  Πέσβης της Γερμανίας στην Ελλάδα  Ρόλαντ Βέγκενερ με τη σειρά του υπογράμμισε: "Ο ποδηλατικός γύρος αποτελεί  μια θαυμάσια πρωτοβουλία που αντανακλά στα τόσα όμορφα μέρη της χώρας σας. Στη Γερμανία οι ποδηλατικοί γύροι έχουν τεράστια απήχηση στον κόσμο, και δεν βλέπω το λόγο γιατί στην Ελλάδα να μην συμβαίνει κάτι ανάλογο. Εύχομαι η διοργάνωση να πετύχει το στόχο της και να αναδειχθεί ο  τουριστικός παράδεισος της χώρας σας".