Ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανδρέας Λοβέρδος συμμετείχε σήμερα στη Ρώμη σε συνάντηση με θέμα "αυξημένη μετακίνηση πληθυσμών στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης: μελλοντικές προκλήσεις για τα συστήματα υγείας".

Η συνάντηση διοργανώθηκε από τον Ιταλό υπουργό υγείας Φερούτσιο Φάτσιο, με την συμμετοχή επίσης του ομολόγου του της Μάλτας, Τζόρεφ Κάσαρ, εκπροσώπων των υπουργείων υγείας της Κύπρου, της Γαλλίας και της Ισπανίας, της διευθύντριας του γραφείου για την Ευρώπη του Διεθνούς Οργανισμού Υγείας Σουζάνα Γιάκαμπ και του ευρωπαίου επιτρόπου για την υγεία των καταναλωτών, Τζον Ντάλι.

Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ σχετικά με την παρέμβασή του στην συνάντηση, ο κ. Λοβέρδος τόνισε ότι "μετά την συνάντηση της Βουδαπέστης, υπήρξε συνέχεια στο θέμα της από κοινού αντιμετώπισης των προβλημάτων υγείας που θέτει η μαζική παράνομη μετανάστευση. Στο κοινό κείμενο συμπερασμάτων, προστέθηκε η ελληνική πρόταση να τεθεί το όλο θέμα και στο επίσημο συμβούλιο που θα συνέλθει στο Λουξεμβούργο".

Κατά την παρέμβασή του, ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι "δεν πρόκειται για ένα θέμα που συζητάμε εγκυκλοπαιδικά, το θέτουμε διότι οι δαπάνες των ζητημάτων υγείας που προκύπτουν από την παράνομη μετανάστευση με τον μαζικό τρόπο που πραγματοποιείται διαμέσου της χώρας μας δεν μπορεί να αντιμετωπισθούν μόνο από το Ελληνικό Κράτος".

Ο κ. Λοβέρδος, πρόσθεσε, επίσης, ότι "αν δεν υπάρξει, σύντομα, διαρκής στήριξη των χωρών που είναι δέκτες παράνομης μετανάστευσης, με τις απαραίτητες υγειονομικές υπηρεσίες και πόρους, τότε θα πρέπει να εκδώσουμε συγκεκριμένα ταξιδιωτικά έγγραφα με τα οποία τα άτομα αυτά, θα μπορούν να μεταβαίνουν σε άλλα κράτη της Ευρώπης".

Οι κυβερνήσεις της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Κύπρου, της Ισπανίας και της Μάλτας συμφώνησαν απόλυτα ότι για την επιτυχή αντιμετώπιση του προβλήματος απαιτείται αύξηση των χρηματοδοτήσεων, με ένα νέο πρόγραμμα, που όπως τόνισε ο υπουργός υγείας "θα πρέπει να αντιμετωπίσει το θέμα αποτελεσματικά, από λειτουργικής και πρακτικής απόψεως".

Ο κ. Λοβέρδος υπογράμμισε ότι "η Ελλάδα, απ' ότι φαίνεται, θα λάβει και περαιτέρω χρηματοδότηση, αλλά και τεχνογνωσία για να αντιμετωπίσει ένα θέμα που μας καίει πραγματικά".