Οι ανασκαφές στην Αρχαία Αμφίπολη συνεχίζονται με ενταντικούς ρυθμούς και η σεναριολογία για το αν ο τάφος έχει παραμείνει ανέπαφος ή έχει συληθεί από τυμβωρύχους ενετείνεται.

Το νέο στοιχείο που έβγαλε στο φως η ανασκαφή τη Δευτέρα, μια μικρή οπή στην άκρη του μαρμάρινου τοίχου, διαστάσεων 40 x 50, έδωσε νέα τροφή στα σενάρια ότι ο τάφος έχει συληθεί. Σύμφωνα με τον αρχαιολόγο και καθηγητή της κλασικής Αρχαιολογίας στο ΑΠΘ, Π. Φάκλαρης που μίλησε στην εφημερίδα «Δημοκρατία», όταν ανακαλύφθηκε αρχικά ο τάφος και συγκεκριμένα ο περίβολος είχε διαπιστωθεί πως είχαν αφαιρεθεί αρκετά τμήματα, κάτι το οποίο αποτελεί σοβαρότατη ένδειξη ότι κάποιοι είχαν «βάλει χέρι» στο μνημείο.

Ο κ. Φάκλαρης, σημειώνει επίσης, ότι στην ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας είναι ελάχιστα τα ταφικά μνημεία που έχουν μείνει ανέπαφα. Λέει χαρακτηριστικά ότι από τους 110 μακεδονικούς τάφους που έχουν ανασκαφεί μόνο οι έξι δεν έχουν συληθεί.

Παράλληλα, στα διεθνή ΜΜΕ επικρατούν διαφορετικές απόψεις για το αν ο τάφος θα αποκαλύψει τελικά εντυπωσιακά ευρήματα με το αμερικανικό δίκτυο NBC να μεταδίδει ότι «προς απογοήτευση των επιστημόνων» ο τάφος έχει συληθεί. 

Πάντως, μόλις πριν από πέντε μέρες, η επικεφαλής της ανασκαφής  Κατερίνα Περιστέρη εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο τάφος δεν έχει συληθεί, επικαλούμενη τα στοιχεία που έχουν προκύψει από τα ευρήματα στην είσοδο του μνημείου.

Το μόνο σίγουρο είναι πως τίποτα δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο και πως η ίδια η ανασκαφή θα λύσει το μυστήριο και θα απαντήσει στο ερώτημα για το εάν ο συγκεκριμένος τάφος έχει συληθεί η όχι.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, αφαιρέθηκε και ο τελευταίος δόμος από τον τοίχο σφράγισης και αποκαλύφθηκε η συνέχεια του ψηφιδωτού δαπέδου.

«Στο κέντρο και μπροστά από την είσοδο, αποκαλύπτεται βοτσαλωτό δάπεδο, που αποτελείται από ορθογώνια και τετράγωνα σχήματα, πλαισιωμένα από ασπρόμαυρους ρόμβους. Στο κάτω μέρος της πρόσοψης εμφανίζεται στη νωπογραφία ταινία, μπλε χρώματος, η οποία παρακολουθείται και στους πλευρικούς τοίχους» τονίζεται στην ανακοίνωση.

Παράλληλα όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, συνεχίζεται η αφαίρεση των χωμάτων από τον προθάλαμο, σε πλάτος δυο μέτρων περίπου, από τον τοίχο της εισόδου, ενώ ο εσωτερικός χώρος, καλύπτεται ακόμη από όγκο χωμάτων, ο οποίος θα αφαιρείται, με ιδιαίτερη προσοχή, στις επόμενες μέρες.

Επίσης, πραγματοποιούνται, συστηματικά, εργασίες συντήρησης και στερέωσης τόσο της πρόσοψης του μνημείου, όσο και του εσωτερικού του αποκαλυπτόμενου χώρου.

Ταυτόχρονα δημιουργούνται υποδομές που θα εξασφαλίσουν καλύτερες συνθήκες εργασίας στους εργαζόμενους και ασφαλέστερη προστασία στο ταφικό μνημείο από τις καιρικές συνθήκες.

Χτες ολοκληρώθηκε και η τοποθέτηση του προσωρινού στεγάστρου, που καλύπτει εξωτερικά το μνημείο.