Στη δημοσιότητα δόθηκε η έκθεση αξιολόγησης διοικητικών υπαλλήλων των οκτώ ανώτατων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της χώρας. 

Η έκθεση είχε παραγγελθεί από το υπουργείο Παιδείας προκειμένου να διαπιστωθεί πού υπάρχουν κενά στις διοικητικές υπηρεσίες των πανεπιστημίων και να καλυφθούν στη συνέχεια από τη δεξαμενή των υπαλλήλων που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα. 

Όπως σημειώνεται, ο συνολικός αριθμός των προτεινόμενων διοικητικών υπαλλήλων ανέρχεται σε 4.086 και για τα 8 ΑΕΙ, ενώ προστίθεται πως ο αριθμός αυτός «υπολείπεται κατά 402 του συνολικού αριθμού που προκύπτει από τα προτεινόμενα οργανογράμματα».

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με την έκθεση:

  • Στο Πανεπιστήμιο Αθηνών το απαιτούμενο διοικητικό προσωπικό υπολογίζεται ότι ανέρχεται σε 736 άτομα,
  • Στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ο απαιτούμενος αριθμός υπαλλήλων υπολογίζεται σε 968 άτομα,
  • Στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών σε 158 άτομα
  • Στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο σε 514 άτομα
  • Στο Πανεπιστήμιο Κρήτης σε 299 άτομα
  • Στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας σε 398 άτομα
  • Στο Πανεπιστήμιο Πατρών σε 659 άτομα
  • Στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων σε 353 άτομα

Όπως προκύπτει από την έκθεση, τα πανεπιστήμια δεν έχουν υπεράριθμους υπαλλήλους με τον υπουργό Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδο να διαβεβαιώνει από το βήμα της Βουλής πως με βάση την αξιολόγηση δεν πρόκειται να γίνει καμία απόλυση.

«Δεν είχα έως σήμερα υπόψη μου την αξιολόγηση για τις απολύσεις των διοικητικών των Πανεπιστημίων. Είχα από την αρχή πει πως πρέπει να γίνει αξιολόγηση και με τα πορίσματά της να εξαρτηθούν οι απολύσεις. Άλλος κανόνας δεν υπάρχει. Αφού, λοιπόν, από την αξιολόγηση δεν προκύπτει ανάγκη απολύσεων τότε δεν θα απολυθεί κανείς», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, οι διοικητικοί υπάλληλοι φαίνεται να διαφωνούν με την έκθεση, λέγοντας πως τα στοιχεία που χρησιμοποίησαν οι αξιολογητές δεν είναι σωστά. Ενδεικτικά αναφέρουν ότι, σύμφωνα με την έκθεση, στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο υπάρχουν 1.489 μέλη ΔΕΠ, ενώ στην πραγματικότητα τα μέλη ΔΕΠ είναι 500.

Αντιστοίχως, στην έκθεση αναφέρεται ότι το βοηθητικό διδακτικό προσωπικό (ΕΔΙΠ-ΕΤΕΠ) ανέρχεται σε 1.536 μέλη, ενώ στην πραγματικότητα τα μέλη είναι 339.

Σύμφωνα με τους διοικητικούς υπαλλήλους, πρόβλημα υπάρχει και με τους δείκτες αξιολόγησης.

«Η ιδιωτική εταιρεία αξιολόγησης αναφέρεται σε έρευνά της σε 22 πανεπιστήμια της ΕΕ και παρουσιάζει το μέσο όρο δεικτών αναλογίας διοικητικού προσωπικού προς ακαδημαϊκό διδακτικό προσωπικό και φοιτητές. Οι δείκτες αυτοί ορίζουν ότι σε 100 φοιτητές αντιστοιχούν 6,2 διοικητικοί υπάλληλοι και σε 100 μέλη ακαδημαϊκού διδακτικού προσωπικού 143 υπάλληλοι», επισημαίνουν.