Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να επαναβεβαιωθεί η απόφαση της κυβέρνησης για τις 6.500 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίες έχουν προγραμματιστεί έως το τέλος του έτους, βάσει της συμφωνίας με την τρόικα.

Ειδικότερα, με τα χρονικά περιθώρια ενόψει της αξιολόγησης στο Παρίσι να στενεύουν, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης που θα συνεδριάσει στις αρχές αυτής της εβδομάδας, θα πρέπει να οριστικοποιήσει τις αποφάσεις και να κλείσει τις όποιες εκκρεμότητες.

Εκτός των άλλων, «αγκάθι» παραμένει και η ενδοδημοτική κινητικότητα, με τον υπουργό Εσωτερικών Αργύρη Ντινόπουλο να πρέπει να παρουσιάσει συγκεκριμένα στοιχεία για τους δήμους της χώρας έως τις 5 Σεπτεμβρίου, οπότε λήγει η προθεσμία.

Επιπλέον, κατά τη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Διοικητικής Μεταρρύθμισης πρόκειται να καθοριστούν και οι στόχοι για τον εκσυγχρονισμό σημαντικών δομών της δημόσιας διοίκησης και να συζητηθεί και το θέμα των προσλήψεων στο υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Υγείας.

Υπενθυμίζεται ότι από την πλευρά του, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει ξεκαθαρίσει πως η Αθήνα θα πρέπει να είναι απόλυτα συνεπής όσον αφορά στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων, καθώς με αυτόν τον τρόπο θα διευκολυνθεί η διαπραγμάτευση στο σύνολό της.

Ο στόχος και οι «δεξαμενές»

Προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, φέτος θα πρέπει να γίνουν 6.500 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, ενώ για το 2015 η κυβέρνηση επιμένει ότι δεν έχει τεθεί ποσοτικός στόχος.

Έτσι, έως το τέλος του τρέχοντος έτος θα πρέπει να έχουν αποχωρήσει:

- 4.000 υπάλληλοι (από τους συνολικά 25.000) οι οποίοι βρίσκονται στο πρόγραμμα της κινητικότητας – διαθεσιμότητας. 

1.000 εργαζόμενοι από το Δημόσιο, οι οποίοι υπολογίζεται ότι θα απομακρυνθούν, λόγω ανικανότητας, ύστερα από εισήγηση των αρμόδιων υγειονομικών επιτροπών. 

600 επίορκοι, οι οποίοι εκτιμάται ότι θα απομακρυνθούν με τελεσίδικες αποφάσεις, με βάση τις υποθέσεις που εξετάζουν τα πειθαρχικά συμβούλια, μετά την επιτάχυνση των διαδικασιών που επιβλήθηκε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης με την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου. 

850 υπάλληλοι από τη μείωση του μεγέθους των νομικών προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου, που εποπτεύει το υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Τροφίμων. 

90 υπάλληλοι από τη μείωση του μεγέθους των νομικών προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου του υπουργείου Πολιτισμού. 

Ντ. Μ.