Ανοίγουν σε λίγες ημέρες οι πίνακες αναπληρωτών εκπαιδευτικών, ύστερα από τέσσερα ολόκληρα χρόνια, προκειμένου να μοριοδοτούνται εις διπλούν όσοι επιλέγουν να υπηρετήσουν σε δυσπρόσιτες περιοχές. Παράλληλα, θα απαγορεύεται η μετάθεσή τους ή απόσπασή τους.

Σύμφωνα με τα «ΝΕΑ», με νομοσχέδιο που φέρνει στη Βουλή την Τετάρτη ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος ανοίγει ξανά ο πίνακας αναπληρωτών εκπαιδευτικών ο οποίος παρέμενε κλειδωμένος από τις 30 Ιουνίου 2010 και έκτοτε δεν προσμετράται.

Πάντως, το άνοιγμα των πινάκων δεν αναμένεται να έχει αναδρομική ισχύ, όπως ζητούσαν οι εκπαιδευτικοί. Αυτό σημαίνει ότι, όσοι εκπαιδευτικοί εργάστηκαν τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια δεν θα λάβουν πρόσθετα μόρια. Αν όμως προσληφθούν φέτος τότε η μοριοδότησή τους θα προστεθεί στα μόρια που είχαν όταν «κλείδωσε» ο πίνακας.

«Διαπιστώνω πως όλοι οι φορείς και τα κόμματα που πήραν τον λόγο στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής προτείνουν να "ξεκλειδώσουν" οι πίνακες του 2010. Θα το κάνουμε χωρίς αναδρομική ισχύ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ανδρέας Λοβέρδος, σε ανάρτησή του στο Facebook.

Σύμφωνα με τη σχετική διάταξη:

«Από το σχολικό έτος 2014-2015 ο χρόνος πραγματικής εκπαιδευτικής υπηρεσίας μόνιμων εκπαιδευτικών που διανύεται σε δημόσιες σχολικές μονάδες, οι οποίες κατά τις οικείες διατάξεις ανήκουν στις κατηγορίες μοριοδότησης Θ' και Ι' για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, ΙΑ' και ΙΒ' για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, στην Αθωνιάδα Εκκλησιαστική Ακαδημία και στην Πατμιάδα Εκκλησιαστική Σχολή, υπολογίζεται στο διπλάσιο για τον προσδιορισμό των μονάδων συνθηκών διαβίωσης, εφόσον έχει διαρκέσει τουλάχιστον δύο διδακτικά έτη (…) Οι εκπαιδευτικοί που διορίζονται σε εφαρμογή των προβλέψεων του άρθρου αυτού, δεσμεύονται να υπηρετήσουν στις οικείες σχολικές μονάδες επί µία τουλάχιστον συνεχή διετία. Απαγορεύεται απόλυτα και για οποιονδήποτε λόγο η απόσπαση, μετάθεση, μετάταξη ή μετακίνησή τους από τις μονάδες αυτές».

Ιδρύεται το Συμβούλιο Εθνικής Πολιτικής για την Παιδεία

Με το ίδιο νομοσχέδιο ιδρύεται για πρώτη φορά συμβούλιο πρώην υπουργών Παιδείας, το ΣΕΠΟΠ -Συμβούλιο Εθνικής Πολιτικής για την Παιδεία. 

Μέλη του θα είναι -με οικειοθελή συμμετοχή- όλοι όσοι έχουν διατελέσει υπουργοί με αρμοδιότητα την Παιδεία και πρόεδρός του ο εκάστοτε υπουργός. 

Το ΣΕΠΟΠ θα λειτουργεί ως άτυπο συμβουλευτικό όργανο με σκοπό την υποστήριξη του υπουργείου στην άσκηση της πολιτικής για την Παιδεία.