Επιτήρηση μέσω καμερών των μεγάλων σχολικών συγκροτημάτων, κατά τη διάρκεια της λειτουργίας τους, νομιμοποιεί υπό προϋποθέσεις η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, σύμφωνα με νέα οδηγία της η οποία συμπεριλαμβάνει στους χώρους που μπορούν να επιτηρηθούν και τις πολυκατοικίες.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Ελευθεροτυπία" η Αρχή δίνει, υπό όρους, το δικαίωμα στις διοικήσεις των σχολείων, όπου δεν είναι πρακτικός ο έλεγχος των απομακρυσμένων εγκαταστάσεων, να λειτουργούν κάμερες που εστιάζουν σε απομακρυσμένα σημεία. Απαιραίτητη είναι η γνώμη του διδακτικού προσωπικού, του συλλόγου γονέων και των μαθητικών συλλόγων, όπου φυσικά υπάρχουν.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων με πολυσέλιδη οδηγία της (1/2011), που καταργεί προηγούμενη του 2000, επιχειρεί να καθορίσει τις ελάχιστες προϋποθέσεις για τη χρήση καμερών από δημόσιους φορείς ή ιδιώτες για την παρακολούθηση χώρων προσβάσιμων στο κοινό ή ιδιωτικών χώρων.

Αναφορικά με τα σχολεία, αρχικά, το σύστημα θα λειτουργήσει δοκιμαστικά ώστε να αξιολογηθούν οι επιπτώσεις στην ανάπτυξη της προσωπικότητας και της ιδιωτικής ζωής των μαθητών, ενώ παρέχει τη δυνατότητα πρόσβασης στα στοιχεία που συλλέγονται.

Η Αρχή, υπογραμμίζει ότι τα συστήματα βιντεοεπιτήρησης πρέπει να υπακούουν στην αρχή της αναλογικότητας, να εγκαθίστανται, δηλαδή, μόνον όταν έχουν αποκλειστεί άλλα ηπιότερα μέσα, ενώ οι πολίτες που θα θελήσουν να ασκήσουν δικαίωμα αντίρρησης, θα καταβάλλουν χρηματικό ποσόν, το οποίο επιστρέφεται σε περίπτωση που το αίτημά τους κριθεί βάσιμο.

Διαβάστε ολοκληρωμένο το κείμενο της οδηγίας από την ιστοσελίδα της Αρχής Προστασίας Προσωπικών δεδομένων εδώ.