Γνωστά είναι εδώ και χρόνια μεταξύ των πρατηριούχων, ενίοτε και στους καταναλωτές, τα κόπλα με τα οποία επιτήδειοι πρατηριούχοι «κλέβουν» στην βενζίνη. Και όλα αυτά ενώ η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου άφησε αιχμές για το άν όλα τα πρατήρια έχουν τοποθετήσει το σύστημα ελέγχου εισροών- εκροών. 

Τα έξι κόλπα:

Ντίζελ κίνησης αντί για πετρέλαιο θέρμανσης

Όπως αποκαλύπτει το Έθνος, είναι ένα νέο κόλπο που χρησιμοποιούν οι επιτήδειοι για να ξεπεράσουν το εμπόδιο της εξίσωσης των ειδικών φόρων κατανάλωσης. Με αυτόν τον τρόπο πετυχαίνουν να αγοράζουν μείον 23% αφού ο ΦΠΑ εκπίπτει. 

Πετρέλαιο θέρμανσης αντί για ντίζελ 

Οταν ο ΕΦΚ του πρώτου καυσίμου ήταν χαμηλότερος από αυτόν του δευτέρου επιχειρήσεις και αγρότες και άλλοι λαθρέμποροι χρησιμοποιούσαν το πετρέλαιο θέρμανσης για την κίνηση των ΙΧ τους ή τη λειτουργία των μηχανημάτων τους.

Ναυτιλιακό καύσιμο

Το πετρέλαιο για τη ναυτιλία είναι αφορολόγητο. Η τιμή του είναι περίπου στη μισή από αυτή του ντίζελ κίνησης. Ετσι αντί να εφοδιάσουν τα πλοία στέλνουν το καύσιμο στη στεριά.

Εικονικές εξαγωγές

Οι επιτήδειοι φορτώνουν βυτιοφόρα ή δεξαμενόπλοια με προορισμό το εξωτερικό και στη συνέχεια φροντίζουν να σφραγίζονται τα παραστατικά στα τελωνεία εξαγωγής/εισαγωγής χωρίς το καύσιμο να φεύγει ποτέ έξω από τη χώρα. Στη συνέχεια τα διαθέτουν αφορολόγητα και κερδίζουν τους φόρους.

Νοθεία της βενζίνης

Νοθεύουν τη βενζίνη με χημικά προϊόντα όπως μεθανόλη, τολουόλη και διαλύτες.

«Πειραγμένες» αντλίες

Βενζινοπώλες «πείραζαν» το λογισμικό της αντλίας κλέβοντας τον πελάτη κατά τη διάρκεια ανεφοδιασμού ΙΧ, με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να πληρώνουν για ποσότες που δεν μπήκαν ποτέ στα ρεζερβουάρ των οχημάτων τους.