current views are: 1

3 Σεπτεμβρίου 2014
Δημοσίευση13:38

Θανάτωσαν σκυλιά στο Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου

Συνεχώς αυξάνονται τα κρούσματα νεκρών ζώων, κυρίως σκύλων, από δηλητηριασμένα δολώματα στην περιοχή του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου.

Δημοσίευση 13:38’
αρθρο-newpost

Συνεχώς αυξάνονται τα κρούσματα νεκρών ζώων, κυρίως σκύλων, από δηλητηριασμένα δολώματα στην περιοχή του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου.

Συνεχώς αυξάνονται τα κρούσματα νεκρών ζώων, κυρίως σκύλων, από δηλητηριασμένα δολώματα στην περιοχή του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου, γεγονός που προκαλεί προβληματισμό στις αρμόδιες Αρχές.

Ειδικότερα, στις 17 και 18 Αυγούστου, στην ορεινή περιοχή της Φούρκας του Δήμου Κόνιτσας, εντοπίστηκαν δηλητηριασμένοι ποιμενικοί και κυνηγετικοί σκύλοι, ενώ στις 25 και 26 Αυγούστου, ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικών Δρυμών Βίκου-Αώου και Πίνδου και η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία ενημερώθηκαν εκ νέου για τον εντοπισμό τεσσάρων νέων δηλητηριασμένων ποιμενικών σκύλων στην ίδια περιοχή.

Την Πέμπτη 27 Αυγούστου, στελέχη του Φορέα και της Ορνιθολογικής, πραγματοποίησαν αυτοψία στην περιοχή με την παρουσία αστυνομικών του Αστυνομικού Τμήματος Πυρσόγιαννης, καθώς και του προέδρου του Τοπικού Διαμερίσματος Φούρκας. Στις έρευνες για τον εντοπισμό των δηλητηριασμένων δολωμάτων συμμετείχε ο ειδικά εκπαιδευμένος γι’ αυτό τον σκοπό σκύλος με τον συνοδό του, ο οποίος αποτελεί μέλος της Ομάδας της Ορνιθολογικής που δραστηριοποιείται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού Προγράμματος LIFE+ «Η επιστροφή του Ασπροπάρη».

Από την αυτοψία προέκυψε ότι τα δολώματα ρίχτηκαν μέσα στο χωριό, πλησίον των κάδων σκουπιδιών. Επίσης βρέθηκε μισοφαγωμένο πτώμα ζώου που είχε καταναλώσει το δόλωμα, κάτι που προκάλεσε και τον θάνατο άλλων ζώων. Μεταξύ των θυμάτων της παράνομης αυτής ενέργειας, συγκαταλέγονται κυνηγετικοί και ποιμενικοί σκύλοι ιδιοκτησίας κατοίκων του χωριού, όπως και αλεπούδες.

Να σημειωθεί ότι η χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων αποτελεί αδίκημα που επισύρει ποινή πολύμηνης φυλάκισης για κάθε θανατωμένο ζώο και βαριά πρόστιμα.